Külföld

Elárulta az orosz kormány, hogy kik úszhatják meg a mozgósítást

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 19:46

Vannak, akiknek nem kell repülőjegyet venniük, hogy megússzák a katonai szolgálatot.

Semmiképp sem kell az ukrán frontra menniük az orosz informatikusoknak, bankároknak, illetve az állami hírforrásoknak dolgozó újságíróknak, jelentette be Oroszország védelmi minisztériuma.

Vlagyimir Putyin szerdán arról beszélt, hogy „részleges mobilizáció” indul a hadseregben, aminek következtében nagyjából 300 ezer katonát küldhetnek a frontra. Oroszország keleti részében a helyiek azt rebesgetik már, hogy akár egymillió is lehet a besorozottak száma.

A BCC arról tudósít, hogy a védelmi minisztérium arra kötelezi a munkavállalókat, hogy állítsanak össze listákat azokról a dolgozóikról, akik megfelelnek a mentesség kritériumainak.

A lap szerint a besorozásról szóló rendeletet szándékosan túl tágan fogalmazták meg, hogy azon később lehessen változtatni. A rendelet egy paragrafusát titkosította az orosz kormány: ez arról szól, hogy összesen hány embert lenne képes besorozni a kormány.


A Híradó riportjából kiderül, hogy bár korábban Putyin mentességet ígért a diákoknak is, egyetemisták is kaptak behívót, ami legfeljebb néhány órát adott a besorozottnak, hogy jelentkezzen a megfelelő gyűjtőponton. Olyanokat is behívtak, akiknek semmilyen katonai tapasztalatuk nincs, de részt vettek háború- és sorozásellenes tüntetésen.


Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#oroszország#mozgósítás#kivétel#sorozás#menekülés

Címlapról ajánljuk