Külföld

Az orosz határőrök már visszatartják a katonakorú férfiakat

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 26. 22:47

Még az állami propaganda egyik munkatársa is így járt.

Vasárnap óta keringenek hírek arról, hogy az orosz határőrök nem engedik ki az országból a katonakorú férfiakat, hétfőre pedig nyilvánvalóvá vált, hogy listák vannak a mozgósítás hatálya alá eső személyekről, akik csak akkor hagyhatják el Oroszországot, ha rendelkeznek a sorozóiroda írásos engedélyével – írja a hvg.hu a Meduza orosz ellenzéki hírportálra hivatkozva.

Az orosz állami propagandához tartozó RIA Novosztyi hírügynökség is megerősítette az információt azzal, hogy megírták: egyik munkatársuk, Ilja Vasziljev sportújságíró Törökországba készült üdülni, ám a moszkvai repülőtérről nem engedték el a határőrök, dacára annak, hogy korábban nem szolgált a hadseregben, noha Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter korábban arról beszélt, hogy a mozgósítás csak azokat érinti, akik rendelkeznek katonai tapasztalattal. Vasziljevnek vesebaja is van, ami miatt csak részben alkalmas katonai szolgálatra, de a sorozóirodától kapott engedély hiányában a kiutazását elutasították.

Mint korábban írtuk, az FSZB – megkérdőjelezhető – jelentése szerint már több mint negyedmillió férfi menekült el Oroszországból azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítást jelentett be.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#oroszország#mozgósítás#határ#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk