Külföld

Pillanatok alatt elkapkodták a repülőjegyeket az oroszok Vlagyimir Putyin mozgósításról szóló bejelentése után

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 15:46

Sokan attól tartanak, hogy megtiltják egyes korosztályok számára az ország elhagyását.

Szinte az összes Oroszországból induló járatra elkeltek a jegyek Vlagyimir Putyin részleges katonai mozgósításról szóló bejelentése után – írta a Guardian.

Az orosz elnök azt mondta, olyan tartalékosokat mozgósítanak, akik korábban már szolgáltak a hadseregben. A sorozás nagyjából háromszázezer embert érint, és a behívott tartalékosok kiképzésen is átesnek, mielőtt a frontra vezényelnék őket. 

A mozgósítás egyértelműen félelmet keltett az orosz lakosságban, ezt mutatja az is, hogy a bejelentés után rengetegen kerestek rá az Aviasales-re, Oroszország legnépszerűbb repülőjegy-vásárlással foglalkozó weboldalára. 

A weboldal adatai szerint Vlagyimir Putyin bejelentése után perceken belül elfogytak a grúz, a török és az örmény fővárosba tartó gépek jegyei, ezekbe az országokba ugyanis vízum nélkül utazhatnak az oroszok. Nem sokkal később megtelt az összes Azerbajdzsánba, Kazahsztánba, Üzbegisztánba és Kirgizisztánba tartó járat is.

A Moszkvából Dubaiba induló gépek legolcsóbb jegyei több mint 300 ezer rubelbe (2 millió forintba) kerültek, ami körülbelül az átlagos havi bér ötszöröse.

A Google Trends adatai azt mutatták, hogy – miután az orosz elnök beszédét eredetileg kedden estére várták – tegnap rengetegen kerestek rá arra is, hogy miként lehet elhagyni Oroszországot. Este alábbhagyott az érdeklődés, de a mai bejelentés után ismét megugrott. 

Nyitókép: Szergej Bobiljov/MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

#Külföld#vlagyimir putyin#mozgósítás#orosz-ukrán háború#tartalékos#repülőjegy

Címlapról ajánljuk