Külföld

Videó: így toboroz katonákat egy orosz börtönben Putyin titkos magánhadserege

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 18:45

A Wagner-csoport vezetője személyesen ígért a raboknak szabadságot, ha az ukrán fronton szolgálnak, de a dezertálásért kivégzéssel fenyeget.

Az rtl.hu is beszámolt róla a CNN alapján, hogy az Ukrajna elleni háborúban súlyos veszteségeket szenvedő orosz hadsereg már a börtönökben kénytelen utánpótlást toborozni. Amnesztiát, illetve 100-200 ezer rubelt ígérnek azoknak a fogvatartottaknak, akik vállalják a kéthetes kiképzést és az ukrajnai szolgálatot. Elítélt gyilkosokat még szívesen fogadnak, de nemierőszak-tevőket, pedofilokat és szélsőségeseket állítólag nem vesznek fel a rab szerint.

Egy nyilvánosságra került, a BBC által ellenőrzött felvétel most azt bizonyítja, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által a világ számos pontján – köztük Ukrajnában, Volodomir Zelenszkij elnök tervezett meggyilkolására – bevetett, hivatalosan nem is létező magán-zsoldoshadsereg,

a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin személyesen tart beszédet egy börtön udvarán a raboknak.

Prigozsin a felvételen azt mondja, hogy büntetésüket enyhítik, ha cserébe a zsoldosseregben teljesítenek szolgálatot. Bár az orosz törvények nem teszik lehetővé a börtönbüntetések megváltoztatását katonai szolgálatért cserébe, Prigozsin azt állította, hogy senki sem kerül vissza a rácsok mögé, ha leszolgálja az idejét.

Ha hat hónapot letöltöttél, szabad vagy

– fogalmazott a magánhadsereg vezetője, aki azonban óva intette a potenciális újoncokat a dezertálástól. Ha ugyanis valaki Ukrajnába érkezve úgy dönt, hogy mégse neki való a katonai szolgálat, akkor kivégzik.


Prigozsin tájékoztatta a foglyokat a Wagner-csoport belső szabályairól is, amelyek tiltják az alkoholt, a kábítószert és a szexuális kapcsolatot a helyi nőkkel és férfiakkal is. Elmondta, hogy az ukrajnai háború sokkal keményebb háború, mint például a csecsenföldi volt.

A BBC szerint a felvétel az Oroszország középső részén fekvő Mari Köztársaság egyik büntetőtelepén készülhetett.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#börtön#toborzás

Címlapról ajánljuk