Külföld

„Azt mondták, ki kell hordanom, hogy eltemessem” – a republikánusok kénytelenek szembesülni az abortusztilalom szörnyű következményeivel

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. szeptember 4. 14:35

„Egy hétig nem tudtam aludni” – mondta egy republikánus képviselő, aki egy 19 éves nő szívszorító történetét megismerve ébredt rá, mit tett, amikor megszavazta az abortusz betiltását. Megerőszakolt kislányok, életképtelen magzatok kihordására kényszerített nők kerültek máris lehetetlen helyzetbe, a republikánusok zöme pedig nem is akarta ezt az egészet.

Megrendülve szólalt fel Neal Collins dél-karolinai republikánus képviselő egy augusztus végén tartott bizottsági ülésen, miután megtudta, milyen szörnyű következményei vannak annak az abortusztiltó törvénynek, amit tavaly ő is megszavazott. A közösségi oldalakon több milliós nézettséget elért beszédet egy olyan jogszabályról szóló meghallgatáson mondta el, ami tovább szigorítaná, és teljesen megtiltaná a művi terhességmegszakítást Dél-Karolinában.

Collins egy 19 éves fiatal történetét osztotta meg képviselőtársaival, aki a jogszabály miatt kénytelen volt megvárni, hogy életképtelen magzata a méhében haljon meg, mert orvosai nem hajthattak végre rajta abortuszt.

A képviselő elmondta, hogy a nő a terhessége 15. hetében volt, amikor elfolyt a magzatvize, és a kórházban kiderült, hogy a magzat életképtelen. A megszokott orvosi kezelés az lett volna, hogy kiemelik a magzatot a méhből, de az akkor mindössze két hete életbe lépett jogszabály miatt ezt nem tehették meg, mert a magzatnak még volt szívhangja.


Az orvosoknak ekkor két választása volt – mondta Collins. Vagy bent tartják a nőt a kórházban, és megvárják, míg leáll a magzat szívverése, vagy hazaküldik. Végül az utóbbit választották. Collins a könnyeivel küszködve hozzátette:

Az orvos elmondta, hogy először is a magzatot a vécén fogja megszülni, és ezzel egyedül kell megbirkóznia. Több mint 50 százalék esély van arra, hogy elveszíti a méhét. 10 százalék esély van arra, hogy vérmérgezést kap, és meghal.

A képviselő elmondta, hogy „egy hétig nem tudott aludni”, miután hallotta a nő történetét, akinek magzatát végül két héttel később távolították el, miután megszűnt a szívverése.

Collins elmondta, ő is megszavazta azt a törvényt, ami miatt a 19 éves fiatal most életveszélybe került, közölve, hogy az ilyen törvények „hatással vannak az emberek életére”, és „következményei vannak annak, amit csinálunk”. Collins egyben arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy jelenlegi formájában nem tudja megszavazni az új, teljes abortusztilalmat bevezető jogszabálytervezetet.

Az Egyesült Államokban a nyáron legalább 14 államban tiltották be az abortuszt, vagy szigorúan korlátozták annak végrehajtását, miután a legfelsőbb bíróság megszüntette az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét. Keresztény konzervatív szervezetek évtizedek óta küzdöttek ennek eléréséért a republikánus politikusokkal együttműködve, de lehet, hogy győzelmük rövid életű lesz.

A döntés utáni hetekben ugyanis egymás után kezdtek el érkezni az abortusztilalom nem várt következményeit bemutató, hatalmas felháborodást okozó hírek.

Várható volt, hogy ez fog történni

Egészségügyi szakemberek jó előre figyelmeztettek, hogy az abortuszt tiltó törvényeknek szörnyű következményei lehetnek, erre a tiltást támogató emberek és a jogszabályokat megszavazó konzervatív politikusok mégsem számítottak. Arra, hogy nők ezreinek élete kerül majd veszélybe, mert a börtönbüntetésektől, drága perektől és pénzbüntetésektől tartó orvosok nem merik, vagy a törvények miatt nem hajthatják végre a szükséges terhességmegszakításokat. Az ilyen esetek aztán sokkal hamarabb és gyorsabban következtek be, mint amire akár a következményekkel tisztában lévő szakemberek és aktivisták számítottak.

„Egy hétig nem tudtam aludni” – rácsodálkozott a képviselő, mit okozott az abortusztiltó törvény
„Az abortusz egészségügyi kérdés” - abortuszhoz való jogért küzdő tüntetők Észak-Karolinában 2022. június 24-én. Fotó:  Allison Joyce/Getty Images

Egy megerőszakolt tízéves ohiói kislánynak Indiana államba kellett utaznia, hogy abortuszt végezhessenek el rajta, miután saját államában az új abortusztörvény ezt nem engedélyezte. Az országos felháborodást kiváltó történet annyira hatásos volt, hogy a konzervatívok eleinte megkérdőjelezték, hogy igaz: gyanúsnak találták, hogy nem sokkal az abortuszhoz való alkotmányos jog megszüntetése után máris előkerül egy ilyen, szerintük rendkívül ritka eset. De a szomorú ügy csak arra világított rá, hogy az ilyen esetek sokkal gyakoribbak, mint az köztudott.

Louisiana államban egy 36 éves nőt arra akartak kényszeríteni, hogy hordja ki és szülje meg koponyacsont nélkül kifejlődött magzatát annak ellenére, hogy az orvosok tudták, hogy a gyerek nem sokkal a szülés után meg fog halni. Nancy Davis közölte:

Gyakorlatilag azt mondták, hogy ki kell hordanom, hogy eltemessem.

A nő kénytelen egy másik államba utazni, hogy végrehajtsák rajta a beavatkozást, amit orvosai a törvények miatt nem mertek megtenni, félve a lehetséges következményektől.

Egy floridai bíróság megtiltotta egy árva 16 éves kamaszlánynak, hogy az abortuszt válassza, kijelentve, hogy „nem elég érett” egy ilyen döntés meghozatalához, ezzel gyakorlatilag arra kényszerítve őt, hogy szülje meg a gyereket. 

Egy texasi nőnek két héten át kellett hordania méhében halott magzatát, amit orvosa az abortusztörvény miatt nem mert eltávolítani, inkább hazaküldte a pácienst, hogy otthon „próbáljon meg elvetélni”.

Egy elvetélő és veszélyes méhfertőzést kapott texasi nőnél az orvosok nem hajtották végre az ilyenkor szükséges orvosi beavatkozást – azaz az abortuszt –, mert a magzatnak még volt szívverése, így az jogszabályellenes lett volna. Orvosa, Dr. Jessian Munoz az AP amerikai hírügynökségnek elmondta:

Csak néztük, hogyan lesz egyre rosszabbul, rosszabbul, és rosszabbul.

Végül csak másnap hajthatták végre a beavatkozást, amikor leállt a magzati szívverés, de akkor már meg kellett műteni a nőt a közben fellépett komplikációk miatt, több liter vért veszített, és lélegeztetőgépre kellett tenni.

És egy csak néhány az ilyen és ehhez hasonló esetek sokaságából. Az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg a történetek méhen kívüli terhességtől szenvedő, elvetélő vagy egyéb komplikációktól szenvedő nőkről, akiktől azért tagadták meg az ellátást (az abortuszt), mert nem voltak elég betegek, és életük nem volt annyira veszélyben, hogy a terhességmegszakítást a törvényszegés veszélye nélkül elvégezhessék. 

Emellett még az is kiderült, hogy vannak betegek, akik nem jutnak hozzá a szükséges gyógyszereikhez, mert azokat abortuszra is lehet használni, nemi erőszakon átesett nők pedig sterilizáltatják magukat, attól tartva, hogy egy újabb erőszak esetén kötelezik őket az erőszakból fogant magzat kihordására és megszülésére. 

Republikánusok akarták, de hamar megbánhatják

Az amerikai politikai közéletben évek óta terjedő vélemény szerint a republikánus politikusok valójában soha nem akarták, hogy a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezze az abortuszhoz való jog alkotmányos védelméről szóló Roe kontra Wade döntést. Ahogy azt Joe Walsh abortuszellenes egykori republikánus képviselő írta Twitter-oldalán:

a republikánus képviselők többsége képmutató (az abortusz kérdésében). Évek óta csak azért kiabálják, hogy „meg kell szüntetni Roe-t”, hogy szavazatokat szerezzenek, és pénzt gyűjtsenek, de soha nem akarták, hogy ez a nap eljöjjön.

Az abortusztilalommal ugyanis jól lehetett mozgósítani a konzervatív szavazókat, továbbá a politikailag aktív abortuszellenes aktivisták hatalmas összegekkel támogatták az ügyüket támogató jelöltek kampányát.

Azonban az abortusz engedélyezésével kapcsolatban végzett közvélemény-kutatások adatai szerint az amerikaiak többsége támogatja az abortuszhoz való jogot, és ellenzi a Roe kontra Wade hatályon kívül helyezését, míg az abortusz teljes tilalmával az amerikaiaknak mindössze 10-15 százaléka ért egyet.

Republikánus stratégák már tavasszal aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a novemberi választások előtt az abortusz kérdése feltüzeli a demokrata szavazókat, és olyan nagy számban vesznek részt a választásokon, hogy az komoly veszélyt jelent a republikánus jelöltek számára. Különösen azokban a kulcsfontosságú választókerületekben, ahol nagy szükségük van az elővárosokban élő, középosztálybeli nők szavazataira.

A republikánusok félelmei egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon is megalapozottak voltak. Az abortusz kérdése valóban feltüzelte a demokrata szavazókat, akik a szokásosnál nagyobb számban vettek részt az előrehozott, különleges választásokon.

A konzervatív Kansas államban meglepően nagy arányban utasították el a választók egy népszavazáson az állam alkotmányának módosítását, ami lehetővé tette volna a republikánus többségű törvényhozásnak, hogy betiltsa az abortuszt az államban.

A demokraták ennek megfelelően az abortuszhoz való jog kérdését tették meg fő kampánytémájuknak, igyekezve úgy beállítani a republikánusokat, mint szélsőségesen abortuszellenes politikusokat, akiknek az a célja, hogy az egész országban teljesen betiltsák a művi terhességmegszakítást. Ehhez elég muníciót is adnak egyes republikánusok, akik egymás után jelentik ki, hogy még vérfertőzés vagy nemi erőszak esetén is szülésre kényszerítenének 12 éves kislányokat.

Az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlése „valójában áldás volt a demokratáknak” – jelentette ki egy demokrata tanácsadó az AP-nek. 

Nyitókép: Abortusztilalmat követelő aktivisták az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt, 2021. december 1-én. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

#Külföld#abortusz#abortusztilalom#tiltás#egészségügy#egyesült államok#terhesség#művi terhességmegszakítás#ma

Címlapról ajánljuk