Belföld

„Politikai udvarlással elkezdődött a nők önrendelkezésének csorbítása” – nőjogi szervezetek tiltakoznak az abortusz szigorítása ellen

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 11:51

Dúró Dóra viszont elképesztően boldog.

Több, nőjogokkal foglalkozó civil szervezet is kritizálta az abortusz szigorításáról szóló rendeletet, amelynek értelmében a szívhang meghallgatásához kötik a beavatkozás elvégzését. A Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium által hozott rendeletről mi is beszámoltunk.

„Politikai udvarlással elkezdődött a nők önrendelkezésének csorbítása. Mi mindenre jó a vészhelyzet. Valahogy nem megy ilyen gyorsan a mindenki számára elérhető bölcsőde, óvoda, iskola, az oktatás magas szintje, a családi pótlék emelése, a részmunkaidő szélesebb elérhetősége, az ingyenes fogamzásgátlás és a szexuális felvilágosítás széleskörű biztosítása – ezek lennének az állam feladatai” – írta Facebook-oldalán a Civil Női Kormány nevű szervezet.


A Patent Egyesület posztjában úgy fogalmazott: „Ennek a felesleges és értelmetlen eljárásnak egyetlen célja van: az abortuszon áteső nők megalázása.” Emlékeztetnek: a kormány már 2012-ben betiltotta a sokkal humánusabb abortusztabletta forgalmazását,

A mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet. Egy életet sem fognak “megvédeni” azzal, hogy az abortusz mellett döntő nőt a magzati szívhang meghallgatására kényszerítik. Nem ettől fog csökkenni az abortuszok száma, csak megalázzák és még nagyobb nyomás alá helyezik a nőket

– írták. Azt ígérték, hogy valamilyen akciót szerveznek szeptember 28-án, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján.


A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene azt üzente: „egy gyerek a születése után még igen sokáig védelemre és gondoskodásra szorul, nemcsak az anyja hasában.” Hozzátették: „Tegyük fel, hogy nő meggondolja magát a mondjuk ki, hogy érzelmi zsarolás hatására. Készen van már a koncepció arra, hogy hogyan segítik abban, hogy a körülményei, ami miatt úgy döntött, hogy nem tudja vállalni a terhességet, megváltozzanak?”


A rendelkezés meghozatalát régóta szorgalmazó Dúró Dóra képviselő viszont arról írt: „az egyik legjobb lehetőség, ha a szívhang meghallgatásával maga a magzat üzen édesanyjának: élek és érzek. Mindez ugyanakkor nem jelent szigorítást, csupán tájékoztatás a döntés súlyáról, valódi tétjéről, sokan ugyanis csak egy sejtcsomónak tekintik a gyermeket még ekkor”. Ő úgy látja, hogy az abortusz – mivel „rendkívüli módon megviseli a nőket” – maga is egy nőellenes tevékenység.


Nyitókép: Patent Egyesület / Facebook

#Belföld#abortusz#szigorítás#női jogok#civil szervezet#tiltakozás#pintér sándor#kormányrendelet

Címlapról ajánljuk