Belföld

Az orvosi kamara etikai bizottsága támogatja Pintér Sándor abortuszmódosítását

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 14. 7:30

Böszörményi-Nagy Géza szerint az orvosoknak kötelességük a terhesség megtartása mellett érvelni.

Mint megírtuk, Pintér Sándor belügyminiszter módosította az abortusz szabályait: ezentúl igazolni kell, hogy a terhes nőnek „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” megmutatták, ami azt jelentheti, hogy meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját.

A Népszavának nyilatkozó nőgyógyászok szerint a vizsgálat közben készülő ultrahangfelvétel megmutatását is jelentheti az előírás, de a lap által kérdezett vezető szakemberek közül senki nem akarta kommentálni a helyzetet. Megszólalt viszont a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke.

Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást

– mondta Böszörményi-Nagy Géza, aki szerint az orvosoknak a magzati életet is védeniük kell, kötelességük a terhesség megtartása mellett érvelni. Azt mondta, az orvosnak semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia páciensére, de el kell látnia minden olyan információval, ami segíthet a döntésben.

Megszólalt Pusztai Erzsébet is, aki az első Orbán-kormányban az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára volt. Ő helyteleníti, hogy valahányszor szóba kerül az abortusz szabályozása, mindig csak a nőkről beszélnek, arról, hogy neki hogyan kellene viselkednie a szorult helyzetében, míg az apáról soha nincs szó, pedig neki is legalább akkora felelőssége van a nem kívánt terhesség létrejöttében. A most életbe lépő szabály szerinte azért is érthetetlen, mert a terhesség idejének megállapítására eddig is történt ultrahangvizsgálat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem világos, meg kell-e várni a szívhang megjelenését, ha a korai vizsgálatnál még csak a magzat jelenlétét lehet detektálni.

Csak egyértelmű életfunkciókat mutató magzat esetén lehet megszakítást végezni? Ha nem fejlődik normálisan és nem jelennek meg az életfunkciók, akkor nem?

– tette fel a kérdést.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint a rendelet káros látszatintézkedés, ami csak arra alkalmas, hogy egyébként is nehéz helyzetben lévő nőket megalázzon. Zeller Judit szerint a rendeletmódosítás nem egyértelmű, nem derül ki, hogy pontosan mire gondoltak a megfogalmazott szöveggel, ez pedig alááshatja az orvos és beteg közti bizalmi viszonyt.


Nyitókép: Youtube / TV10

#Belföld#abortusz#magyar orvosi kamara#terhesség#tasz#pintér sándor

Címlapról ajánljuk