Belföld

Tüntetést szerveznek az abortusz szigorítása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 18:34

A Patent Egyesület szerint a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tiltakoznak a nőjogi szervezetek az abortuszrendelet módosítása miatt. A Patent Egyesület úgy véli:

a mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet. Egy életet sem fognak megvédeni azzal, hogy az abortusz mellett döntő nőt a magzati szívhang meghallgatására kényszerítik.

Az egyesület ezért tüntetést szervez szeptember 28-ára, hogy a tiltakozók együtt álljanak ki a legális és biztonságos abortuszhoz való hozzáférés jogáért.

A Patent az eseménynél azt írta, hogy a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait:

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés – gondoljunk csak a két évvel ezelőtt, részben magyar kezdeményezésre felállított abortuszellenes koalícióra vagy a köztársasági elnök abortuszellenes kommunikációjára.

„Idén szeptemberben Dúró Dóra kívánságára Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetés nélkül módosította az abortuszszabályozást: szeptember 15-től csak a magzati szívhang meghallgatásáról kiállított igazolással végezhető abortusz. Bár a kormány magát »életvédőnek« hazudja, ezekkel a lépésekkel valójában egyetlen életet sem védenek meg: a lopakodó szigor valódi célja a nők megalázása és a nők élete felett gyakorolt kontroll” – írták, és hozzátették: 

elegük van a kormány nőgyűlöletéből, a nők elleni hangulatkeltésből és a nők leuralásából.

A szervezők a tüntetés helyszínét hamarosan közlik.

Nyitókép: Patent Egyesület

#Belföld#abortusz#szívhang-rendelet#patent#patent egyesület#tüntetés#demonstráció

Címlapról ajánljuk