Külföld

A palesztin vezető a német kancellár mellett állva vádolta meg Izraelt „ötven holokauszttal”

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 20:45

Nem aratott egyértelmű sikert.

Keddi beszédében azzal vádolta meg Izraelt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője, hogy az ország „ötven holokausztot” hajtott végre a palesztin kisebbség ellen. Abbász ráadásul Berlinben, a német kancellár, Olaf Scholz mellett állva nyilatkozott így.

Egy újságíró kérdezte arról, hogy hajlandó-e bocsánatot kérni az 1972-es müncheni olimpián történt mészárlásért, amikor palesztin fegyveresek – akik Abbász pártjának egy sejtjéhez tartoztak – megöltek 11 izraeli atlétát.

Abbász azt válaszolta:

1947-től napjainkig Izrael ötven mészárlást követett el palesztin városokban és falvakban. Ötven mészárlás, ötven holokauszt, és a mai napig minden nap vannak új áldozatai az izraeli hadseregnek.

Scholz ott helyben nem reagált erre, később azonban „undorítónak” nevezte Abbász szavait a Twitteren. Németország izraeli nagykövete „helytelennek és elfogadhatatlannak” nevezte a vezető szavait. Az izraeli miniszterelnök, Yair Lapid szerint „szörnyű hazugság” volt Abbász megjegyzése, az USA antiszemitizmus-ellenes különleges megbízottja szerint pedig „elfogadhatatlan”.

Abbász irodája azzal próbálta menteni a menthetőt, hogy a politikus „nem akarta a holokauszt különlegességét megkérdőjelezni, és a lehető legerősebben elítéli azt”, ami „a legszörnyűbb bűn a modernkori emberiség történetében”, írja a CNN.

Nyitókép: Sean Gallup / Getty Images

#Külföld#palesztina#izrael#holokauszt#mahmúd abbász#németország

Címlapról ajánljuk