Külföld

Az ENSZ főtitkára szerint az emberiség egyetlen rossz lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 1. 19:45

Az atomhatalmak éppen felülvizsgálják az atomsorompó-egyezményt New Yorkban, Vlagyimir Putyin pedig azt üzente: nem lehetnek győztesei egy atomháborúnak.

Az emberiség mindössze „egy tévedésnyi távolságra, egy rossz lépésre” van a nukleáris megsemmisüléstől – figyelmeztetett hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerződés (NNPT) felülvizsgálati konferenciája megnyitóján New Yorkban.

A világ – különös tekintettel az ukrajnai, a közel-keleti és az koreai-félszigeti válságokra – a nukleáris veszély korszakába lépett, amelyhez fogható a hidegháború zenitje óta nem volt

– fogalmazott a világszervezet vezetője.

Felhívta egyben a figyelmet arra, hogy az augusztus 26-ig tartó konferencia lehetőséget teremt olyan intézkedések kidolgozására, amelyek segíthetnek elkerülni a biztos katasztrófát, az emberiséget új útra terelve egy atomfegyverektől mentes világ felé.

A főtitkár hozzátette: csaknem 13 ezer atomfegyver van világszerte a nemzeti arzenálokban, és az államok a hamis biztonság reményében százmilliárd dollárokat költenek ezekre „az ítéletnapi fegyverekre”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a konferenciának címzett üzenetében hangsúlyozta, hogy egy atomháborúnak nem lehetnek nyertesei, s nem szabad engedni egy ilyen konfliktus kitörését.

Abból indulunk ki, hogy nem lehetnek győztesei egy atomháborúnak, s nem szabad, hogy ilyen kitörjön, mi a nemzetközi közösség osztatlan és egyenlő biztonságának oldalán állunk

– üzente Putyin, aki szerint Oroszország továbbra is tartja magát az atomsorompó-egyezményhez, és teljesíti minden olyan kötelezettségét, amely az ilyen jellegű fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről az Egyesült Államokkal kötött bilaterális megállapodásokból fakad.

Ha az orosz elnök komolyan gondolja a szavait, akkor ezek biztató gondolatok annak fényében, hogy orosz kormányzati szereplők, politikusok és médiaszemélyiségek egyre gyakrabban hangoztatják, hogy Ukrajna nyugati támogatása miatt atomfegyverek bevetésére is sor kerülhet orosz részről.

Az atomsorompó egyezményt 1968. július 1-jén a letéteményes országok (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió) aláírták és további 47 országban ratifikálták a szerződést, ami 1970. március 5-én lépett hatályba. Az aláíró, nukleáris fegyverekkel rendelkező államok a szerződéssel kötelezték magukat arra, hogy sem közvetlenül, sem közvetve nem adnak át senkinek atomfegyvert vagy egyéb nukleáris robbanószerkezetet, valamint nem engedik át az ellenőrzést ezen eszközök felett. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#atomháború#vlagyimir putyin#ensz

Címlapról ajánljuk