Külföld

„Hatalmas többség, csak Magyarország volt ellene” – megvan az uniós gázvészhelyzeti terv

rtl.hurtl.hu

2022. július 26. 15:18

Számos kivétellel és szigorítással, de az uniós miniszterek megszavazták a spórolásra irányuló lépéseket. Magyarország nem volt szolidáris. 

Az uniós tagállamok megállapodtak az idei télre vonatkozó gázveszélyhelyzeti tervről. A cél a 15 százalékos gázmegtakarítás. A német gazdasági államtitkár az EU szolidaritását dicsérte, Magyarországot azonban kivételként említette. Sven Giegold posztját a Welt szemlézte. 

Uniós tagállamok kezdeményezték a gázfogyasztás visszafogására irányuló döntéshozatali folyamatot, az energiaügyért felelős miniszterek keddi brüsszeli rendkívüli ülésén pedig összejött a lépéshez szükséges többség – erősítette meg a cseh uniós elnökség kedden. A terv célja elsősorban az orosz gázszállítások teljes megszakadásából eredő kockázatok csökkentése.

Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint az energiaügyi miniszterek ülésén született döntés egyértelmű volt. 

Hatalmas többség, csak Magyarország volt ellene

 – írta a Twitteren a zöld politikus, példátlan lépésként értékelve az uniós gáztakarékossági rendeletet. 

Azok a tagállamok, amelyek nem importálnak orosz gázt, szolidaritást mutatnak, és vállalják, hogy lemondanak a fogyasztásról. Ilyen még soha nem fordult elő

 – jegyezte meg.

A jogi szabályozás szövegét a dpa hírügynökség megszerezte, az uniós bizottság által javasolt terv a nemzeti fogyasztás 15 százalékos önkéntes csökkentését írja elő a 2022 augusztus 1. és 2023 március 31. közötti időszakban. Ezenkívül lehetőséget kell teremteni arra, hogy széles körű ellátási hiány esetén uniós riasztást lehessen kiadni, és kötelező megtakarítási célokat lehessen kitűzni.

Az Európai Bizottság első tervezetéhez képest  lényegesen több teret adtak a kivételeknek, és a kötelező megtakarítási célok bevezetése előtt álló akadályokat is megemelték. Ez utóbbiakat kizárólag a tagállamok tanácsa, nem pedig az Európai Bizottság hajthatja végre. A kötelező megtakarítási célokra vonatkozó bizottsági javaslathoz a 27 uniós tagállamból 15 országból jóváhagyására lenne szükség. Ezeknek az EU teljes lakosságának legalább 65 százalékát képviselniük kell.

A kivételeknél például előírják, hogy Ciprus, Málta és Írország nem kötelesek gázt megtakarítani mindaddig, amíg nem kapcsolódnak közvetlenül egy másik tagállam gázhálózatához. Más államok esetében például a gáztárolásra irányuló erőfeszítések, a fenyegető villamosenergia-válság és a gáz a műtrágyagyártás nyersanyagaként való felhasználása csökkentheti a kötelező megtakarítások összegét.

A jelenlegi cseh EU-elnökség kedden az energiaügyi miniszterek találkozóján megindokolta, miért kellett ennyi kivételről rendelkezni. 

A különböző államok különböző helyzetben vannak

 – magyarázta Jozef Sikela, az illetékes miniszter. Néhány országban például hiányoztak a rendszerösszekötők, néhány országnak pedig még sokat kell tennie azért, hogy a téli időszakra kellőképpen feltöltsék a gáztárolókat.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#európai unió#gázvészhelyzeti terv#gáz#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk