Külföld

Itt az uniós vészhelyzeti terv: Brüsszel spórolásra kényszerítené a tagállamokat

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 13:27

Ursula von der Leyen szerint az Európába irányuló gázszállítás teljes leállítása valószínű forgatókönyv.

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha gázveszélyhelyzet esetén az uniós tagállamokat spórolásra bírhatná, írta meg a német Spiegel.

A lap szerint a brüsszeli testület szerdán konkrétan azt javasolta, hogy kötelező csökkentési célokat tűzhessenek ki, ha önkéntesen nem sikerül elegendő mennyiséget megtakarítani. Először az uniós országoknak önkéntesen mindent meg kellene tenniük annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban az elmúlt öt év átlagához képest 15 százalékkal csökkentsék fogyasztásukat.

A tagállamoknak még bele kell egyezniük a tervbe, teszi hozzá a lap. A kötelező megtakarítási célok bevezetésének előfeltétele az lenne, hogy legalább három tagállam vagy az Európai Bizottság jelezze: a gázhiány miatti akut vészhelyzet várható. 

A Deutsche Welle is beszámolt arról, hogy szerdán az Európai Bizottság vészhelyzeti terveket tett közzé a közösség gázigényének azonnali csökkentésére. Európa ugyanis arra törekszik, hogy elkerülje a téli gázhiányt, miközben attól tart, hogy Oroszország leállítja a gázszállításokat.  

A javaslat bemutatásakor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Oroszország „fegyverként használja az energiát”.

Mindenesetre, akár az orosz gáz részleges, nagyobb mértékű, akár az orosz gáz teljes leállításáról van szó, Európának készen kell állnia

 – mondta. Von der Leyen hozzátette: 

az Európába irányuló gázszállítás teljes leállítása valószínű forgatókönyv.

„Proaktívnak kell lennünk. Fel kell készülnünk az orosz gáz esetleges teljes leállítására. Ezt láttuk a múltban” – mondta a Bizottság elnöke, aki arról us beszélt, hogy „felkészülünk a legrosszabbra, és reméljük a legjobbat”.


A Spiegel szerint egyelőre nem világos, hogy Németországnak tovább kell-e csökkentenie gázfogyasztását, és ha igen, milyen mértékben, hogy elérje a 15 százalékos célt.

Az év első öt hónapjában a németországi gázfogyasztás a gazdasági minisztérium adatai szerint jó 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. „Még a hőmérsékleti hatásoktól megtisztítva is 6,4 százalékkal alacsonyabb volt a gázfogyasztás az idei évben, mint az előző év azonos időszakában” – közölte a Német Energia- és Vízipari Szövetség. Májusban 34,7 százalékkal – kiigazítva 10,8 százalékkal – kisebb volt a fogyasztás az előző év azonos időszakához képest. A minisztérium jelentése szerint a gázból történő villamosenergia-termelés is jelentősen csökkent. Az első öt hónapban nagyjából 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

A magyar kormány néhány napja hirdetett energia-veszélyhelyzetet és a rezsicsökkentéshez is hozzányúltak, erről itt nézheti meg az RTL Híradó riportját:


Nyitókép: Milan Jaros / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#európai unió#európai bizottság#gáz#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk