Külföld

Megszavazta az EP szakbizottsága: Magyarországon romlott a jogállamiság helyzete

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 13:28

Felszólították az Európai Bizottságot, hogy ne hagyják addig jóvá a helyreállítási pénzeket, amíg Magyarország nem tesz eleget az összes vonatkozó európai ajánlásnak.

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a Delbos-Corfield jelentést, mely kimondja, hogy Magyarországon rendszerszintűen sérülnek az uniós alapértékek, írta meg a Hvg.hu.

Az Európai Parlament (EP) még 2018 szeptemberében szavazta meg kétharmados többséggel a Sargentini-jelentést, amely alapján a parlament felkérte a tagállamokat, hogy indítsák meg Magyarországgal szemben az alapszerződések 7. cikkelye szerint eljárást. A tagállamok az elmúlt négy év alatt néhány meghallgatást tartottak, de a folyamat nem jutott el a következő fázisig, amelyben ajánlásokat fogalmaznak meg az érintett kormánynak.

Az EP-ben a holland zöldpárti Judith Sargentini helyét a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield vette át, mint a parlament magyarországi jelentéstevője. Ő készítette el a jelentés frissített változatát, ezt fogadta most el a LIBE bizottság 47 igen és 10 nem szavazattal, ketten pedig tartózkodtak. Az Európai Parlament egésze szeptemberben szavaz majd a jelentésről.

A hvg.hu szerint a jelentésben kiemelik, hogy Magyarországon 2018 óta romlott a helyzet, méghozzá részben az EU tétlenkedése miatt. Az EP-képviselők részletesen kifejtik aggodalmaikat Magyarországgal kapcsolatban, ezek között szerepel egyebek mellett alkotmányos és választási rendszer működése; az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége és a bírák jogai; a korrupció és összeférhetetlenség; a magánélet és adatvédelem kérdése. 

A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy használják ki a rendelkezésükre álló összes eszközt Magyarországgal szemben, különösen a kondicionalitást. Emellett arra is kérik őket, hogy 

ne hagyják addig jóvá a helyreállítási pénzeket, amíg Magyarország nem tesz eleget az összes vonatkozó európai ajánlásnak, és nem hajtja végre az Európai Unió Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi vonatkozó ítéletét.

Ezen kívül zárják ki a finanszírozásból azokat a kohéziós programokat, amelyek hozzájárulnak az uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez.

Hidvéghi: hazug a jelentés

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az M1 aktuális csatornán közvetített brüsszeli sajtótájékoztatóján hazugnak nevezte a jelentést, és úgy értékelte: az európai baloldal immár több mint 10 éve képtelen megemészteni azt, hogy Magyarországon egy nemzeti alapon álló kereszténydemokrata kormány van, amelyet újraválasztanak az emberek, számolt be az MTI. 

Hidvéghi Balázs elképesztőnek nevezte, hogy miközben Európa a háború és a szankciók okozta gazdasági válsággal néz szembe, miközben az energiaárak, az élelmiszerárak az egekben vannak, és Nyugat-Európában már áram- és gázkorlátozásokra készítik fel a lakosságot, az európai baloldal képtelen mással foglalkozni, minthogy újabb Magyarország elleni támadást intézzen.

Hidvéghi Balázs szerint meg akarják akadályozni azt, hogy Magyarország megállapodásra jusson a neki járó helyreállítási alapokkal, illetve európai uniós források felhasználásával kapcsolatos kérdésekben is. Szégyennek nevezte, hogy ehhez a Demokratikus Koalíció és a Momentum európai képviselői, Dobrev Klára és Donáth Anna is buzgón asszisztálnak.

 A kormánypárti  visszautasította a Magyarország elleni támadást, a hazug jelentést és ezeket az állításokat. Köszönetét fejezte ki ugyanakkor a LIBE több jobboldali képviselőjének, amiért a vitában nyíltan kiálltak Magyarország és a magyar emberek mellett. Jelezte: lengyel, olasz, francia és spanyol képviselőtársaival egy alternatív véleményt adtak írásba a jelentéssel kapcsolatban.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#európai unió#jogállamiság#európai parlament#helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk