Külföld

EU-s jelentés: Magyarországon fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 8:30

 Leltárba vették az elmúlt négy év magyarországi történéseit.

„Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az Unió alapját képező értékeket” – szögezi le az Európai Parlament (EP) egy friss jelentéstervezete a Népszava értesülései szerint. A lap felidézi: 2018 szeptemberében ugyanezt tartalmazta a Judith Sargentini által készített, és az EP kétharmados többsége által jóváhagyott vélemény. A szakbizottsági szavazás előtt álló mostani határozati javaslat szerint a helyzet annyiban változott azóta, hogy a különféle uniós eljárások és lépések ellenére a magyar kormány fokozni tudta erőfeszítéseit az alapértékek aláásására, teszi hozzá a Népszava.

A négy évvel ezelőtt elfogadott Sargentini-jelentés elindította a hetes cikkelyes eljárást, amelynek célja annak megállapítása, hogy valóban sérülnek-e az EU alapértékei Magyarországon. A procedúra a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsban zajlik, és 2018 óta egy helyben topog. Az Európai Parlamenti emiatt úgy döntött, hogy újabb jelentést készít, és leltárba veszi az elmúlt négy év történéseit azon a 12 területen, amelyeken a Sargentini-jelentés szerint is aggodalomra okot adó fejlemények történtek. 

A 30 oldalas előterjesztést Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő készítette el. A Népszava által látott előterjesztés kéri az EU Tanácsot, hogy vegye figyelembe a friss fejleményeket, amikor a hetes cikkelyes eljárás keretében napirendre tűzi a magyarországi helyzetet. Egyben szorgalmazza a négy évvel ezelőtti EP-jelentés által beindított folyamat 

felgyorsítását és határidőhöz kötött ajánlások elfogadását, amelyekhez még nem kell teljes egyetértés.

A szöveg az aggályos kormányzati és parlamenti döntések között említi a veszélyhelyzet határozatlan ideig történő meghosszabbítását, a Kúria elnökének megválasztását, a Pegasus kémprogram állítólagos felhasználását aktivisták, újságírók, ügyvédek és politikusok ellen. Szóba hozza egyebek mellett a több mint 470 kormánypárti médiumot magában foglaló Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA), amely szűkítette a független sajtó mozgásterét és a polgárok objektív információkhoz való hozzáférését.

Megemlíti a Magyar Tudományos Akadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítását, a kormányt bíráló civil szervezetekre nehezedő nyomást, az alapvető jogok biztosának függetlenségét megkérdőjelező véleményeket és az egyes kisebbségek hátrányos megkülönböztetését.

Nemzetközi szervezetek véleményére alapozva kifogásolja, hogy törvényeket, sőt alkotmánymódosításokat előzetes nyilvános konzultáció nélkül fogadnak el, hogy az állam beavatkozik az önkormányzati feladatokba, és hogy az áprilisi parlamenti választásokat nem egyenlő versenyfeltételek mellett rendezték meg.

Mindezek fényében Gwendoline Delbos-Corfield javasolja, hogy a kormányközi EU Tanács állapítsa meg: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata. A lap szerint előterjesztéséről várhatóan július 13-án vagy 14-én szavaz az EP állampolgári jogi bizottsága. A jelentés szeptemberben kerülhet a plenáris ülés elé.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#európai unió#jogállamiság#kesma#pegasus

Címlapról ajánljuk