Gazdaság

Népszava: 560 milliárd forintnyi EU-támogatást veszített Magyarország

rtl.hurtl.hu

2022. július 2. 11:19

A fennmaradó összeg 70 százalékát is elbukhatjuk, ha a kormány nem tud megegyezni az Európai Bizottsággal a helyreállítási tervről.

1,4 milliárd euróval, azaz 560 milliárd forinttal csökken a Magyarországnak járó vissza nem térítendő támogatás az Európai Unió járvány utáni gazdaságélénkítő alapjából – írja a Népszava. Ennek az az oka, hogy az Európai Bizottság az összeget hozzáigazította a 2020 és 2022 közti magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat.

Hazánknak eredetileg 7,2 milliárd euró járt volna az uniós helyreállítási alapból, de ez 5,8 milliárdra csökken. De az is kétséges, hogy a megmaradt összegből mennyi jut el hozzánk, a magyar helyreállítási tervről folyó tárgyalásokban ugyanis továbbra sincs előrelépés.

A Népszava brüsszeli forrásai szerint gyorsan meg lehetne állapodni, ha az Orbán-kormány kellő elszántságot mutatna. Ám ha az év végéig nem születik megállapodás, Magyarország a csökkentett összeg 70 százalékát is elveszítheti. Az Európai Bizottság főként a korrupcióellenes intézkedéseket hiányolja a magyar helyreállítási tervből – emlékeztet a lap.

Korábban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy biztos abban, hogy megkapja hazánk a vissza nem térítendő támogatást.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#európai unió#támogatás#uniós helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk