Gazdaság

Az Európai Bizottságot meglepte, hogy a magyar kormány energiaügyi veszélyhelyzetet hirdetett

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 18:12

Az energiaügyi biztos szerint nem igaz, hogy ne lennénk kötelesek szükség esetén más tagállamoknak segíteni.

Nincs olyan kötelezettségünk, hogy ki kellene segítenünk a többi EU-tagállamot az energiaválság miatt, de mindenkinek szívesen segítünk, ha a magyar családok és a magyar gazdaság biztonságban van

ezt mondta a szerdai rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Csütörtökön az Európai Bizottság energiaügyi biztosa közleményben reagált arra, hogy a magyar kormány energiaügyi veszélyhelyzetet hirdetett – erről a 24.hu számolt be. Kadri Simson a közleményben azt írja, hogy Magyarország nem értesítette az Európai Bizottságot a tervezett intézkedésekről, amelyek a gáz és más energiahordozók kivitelét is korlátozzák.

Gulyás Gergely szavainak ellentmondva a biztos közölte, hogy az Európai Uniónak szilárd jogi keretei vannak az ellátás biztonságára vonatkozóan a tagállamok közti szolidaritás szellemében. 

A határokon átívelő gázszállítást érintő nemzeti korlátozások indokolatlanok és csak súlyosbíthatják a jelenlegi gázpiaci helyzetet – áll a közleményben. Kadri Simson szerint a hatályos szabályok értelmében a tagállamoknak sürgős esetben ki kell segíteniük szomszédaikat annak érdekében, hogy a védett fogyasztók ellátását biztosíthassák.

A biztos felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós belső piacon az árukereskedelem csak különleges indokkal korlátozható, ilyen a közrend vagy a közegészségügy védelme, de gazdasági okokra nem lehet hivatkozni. Azt írta: uniós szinten egységes és koordinált megközelítésre, az uniós energiapolitika és a közös piac tiszteletben tartására van szükség ahhoz, hogy hatékonyan lépjenek fel abban az esetben, ha korlátozzák az Oroszországból érkező gázszállításokat.

Végezetül Kadri Simson közölte, hogy az Európai Unió intenzíven dolgozik a téli energiaellátásra való felkészülésen, az Európai Bizottság jövő szerdán konkrét javaslatokkal fog előállni.

Nyitókép (illusztráció): MTI/EPA/Olivier Hoslet

#Gazdaság#európai unió#európai bizottság#energia-veszélyhelyzet#energia#gáz

Címlapról ajánljuk