Gazdaság

Sok ezer milliárd forint a tét: egy hónapja maradt a magyar kormánynak, hogy válaszoljon az uniós aggodalmakra

rtl.hurtl.hu

2022. július 22. 16:53

21 milliárd euróról, több mint 8300 milliárd forintról van szó.

Egy hónapja maradt a magyar kormánynak arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottságnak a jogállamisággal kapcsolatban felmerült aggályokra, mielőtt az uniós végrehajtó testület a tagállamok kormányai elé utalja a hazánknak járó támogatások kifizetésének felfüggesztését.

A Reuters hírügynökség tudósításában emlékeztet, hogy az Európai Bizottság áprilisban indított Magyarországgal szemben eljárást a feltételességi mechanizmus keretében, aminek célja, hogy megvédje az Európai Unió pénzügyi érdekeit a tagállamok kormányainak jogállamiságot sértő cselekedeteitől. A testület szerint Magyarországon veszélyben vannak az uniós pénzek a korrupció miatt, ami egyebek mellett olyan közbeszerzésekben nyilvánul meg, amelyeken rendszerint egyetlen, a kormánypárthoz köthető induló van.

Annak érdekében, hogy az uniós forrásokhoz hozzájuthasson, a magyar kormány felajánlotta, hogy 15 százalékra csökkenti az egyszereplős közbeszerzések arányát, és azt is, hogy bíróság rendelhesse el az ügyészség által megszüntetett nyomozások folytatását. Ilyen korrekciós intézkedések megtételére Magyarországnak továbbra is van lehetősége, jelezte az Európai Bizottság.

Az uniós átlagnál szegényebb tagállamok infrastruktúrafejlesztését támogató kohéziós alapokból 21 milliárd euró (több mint 8300 milliárd forint) kifizetése a tét hazánk számára. Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú uniós tisztségviselő a Reuters-szel közölte, hogy az Európai Tanács elé bocsátandó javaslat várhatóan nem a teljes összeget fogja érinteni, mert arányban kell lennie a probléma súlyosságával, de nem szimbolikus mértékű lesz.

A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy a kohéziós alapok kifizetéseinek felfüggesztése a helyreállítási alapból járó 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) visszatartásával együtt súlyos következményekkel járna a gyengülő forinttal, növekvő hitelkamatokkal, emelkedő költségvetési deficittel és féktelen inflációval küzdő magyar gazdaságra nézve.

Az uniós források elosztásáért felelős magyar miniszter, Navracsics Tibor a napokban a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, hogy a következő másfél hónapban bizalmat kell építeni Brüsszelben a megállapodás érdekében.

Nyitókép: Westend61 / Getty Images

#Gazdaság#európai unió#európai bizottság#helyreállítási alap#kohéziós alapok

Címlapról ajánljuk