Gazdaság

Uniós tisztviselők szerint „bűbájoffenzívát” folytat a magyar kormány a visszatartott pénzek megszerzéséért

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 15:56

Kevés a bizalom Brüsszelben.

A Reuters hírügynökség forrásai szerint az Európai Bizottság több korrupció elleni biztosítékot vár el a magyar kormánytól, mielőtt beleegyezne a visszatartott uniós források kifizetésébe.

Varga Judit igazságügyi miniszter a múlt héten tárgyalt ez ügyben Brüsszelben, a kormány még ezt megelőzően bejelentette, hogy korrupcióellenes hatóságot és munkacsoportot hoznának létre az uniós források elköltésének felügyeletére, utóbbit nem kormányzati szereplők bevonásával.

Nevezzük ezt bűbájoffenzívának

– fogalmazott a Reuters egyik forrása, hozzátéve, hogy „az ördög a részletekben lakozik”. A hírügynökség másik forrása jó irányba tett lépésként értékelte a magyar kormány vállalását, de szerinte is kulcskérdés, hogy mindez hogyan valósulna meg a gyakorlatban. Egy harmadik forrás szerint kevés a bizalom Brüsszelben a magyar kormány iránt.

Szerdán az Európai Parlamentben a magyarországi demokrácia és az alapvető jogok helyzetéről tárgyalnak, a Reuters szerint itt várhatóan azt fogják javasolni az Európai Bizottságnak, hogy ne engedjen a kormánynak. A Bizottság szeptember 21-én dönt arról, hogy a kormány javaslatai elégségesek-e az aggodalmak csökkentésére.

Nyitókép: Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Varga Judit – Fotó: Facebook / Varga Judit

#Gazdaság#európai unió#európai bizottság#helyreállítási alap#uniós forrás#tárgyalás

Címlapról ajánljuk