Külföld

A litván eladó szerint semmi rosszat nem csináltak a légtérsértő kisgépet megvásárló rejtélyes alakok

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 15:04

Bronius Zaronskis látványosan kerüli a válaszadást arra, hogy kik vették meg a repülőgépet.

Nem követtek el bűncselekményt azok az ismeretlenek, akik egy Litvániában megvásárolt kisrepülővel több NATO-tagállam, köztük hazánk légterét megsértve Bulgáriáig repültek, majd ott egy használaton kívüli repülőtéren hagyták a gépet és elmenekültek – ezt állítja az a litván férfi, aki eladta a légijárművet. Mint korábban írtuk, a repülőgép útközben leszállt a hajdúszoboszlói reptéren, ahol megfenyegették a gondnokot, megtankoltak, és amikor a rendőrség megérkezett, felszálltak és továbbmentek.

A hvg360-nak nyilatkozó Bronius Zaronskis az egyetlen ember, aki valamilyen módon kapcsolatba került a rejtélyes vevőkkel. Korábban egy bolgár portálnak azt nyilatkozta: nem tudja, hogy kik voltak a vevők, de nem bolgárok lehettek, Romániából vagy Ukrajnából jöhettek. Akkor azt állította, hogy a gépet egy cég nevében vették meg, de a cég nevét nem árulta el és azt mondta, hogy az adásvételi szerződés nincs nála.

Most azt mondta, hogy a vevőkkel nem is találkozott személyesen, egy cégen keresztül intézték az adásvételt, a gépet megvásárló cég nevét pedig nem árulhatja el, mert nem kapott tőlük engedélyt. Szerinte „nincs semmi újdonság az ügyben” és úgy gondolja, hogy a vevők nem is követtek el bűncselekményt, „csak átrepültek néhány ország felett”. Korábban a bolgár sajtónak azt magyarázta, hogy a vevőknek annyi volt a bűnük, hogy nem várták ki a bürokráciát, amíg a nyilvántartásokból törölt gép visszaszerzi a regisztrációját.

Arról, hogy a vevői a sorozatos légtérsértések után egy használaton kívüli kifutópályán landoltak, majd a gépet otthagyva elmenekültek, Zaronskis azt mondta:

Nem mondanám, hogy ott hagyták. Normálisan leszálltak, utána felrakták a gépre a ponyvát, mindent rendben csináltak. És mit kellett volna tenniük, leülni a gép mellé? Elmentek valahova. Valószínűleg üzleti útra.

A hvg360 cikke szerint valószínű, hogy a gép vásárlásáról a vevők fiktív szerződést kötöttek, és eszük ágában sem volt engedélyeztetni, eleve illegális művelethez akarták használni: drogot, fegyvert szállíthattak rajta vagy olyan személyt, akit illegálisan akartak kijuttatni Litvániából. De az is lehetséges, hogy az orosz katonai hírszerzés akarta így tesztelni a NATO légtérvédelmét, esetleg provokált.

Nyitókép: Facebook / Bronius Zaronskis 

#Külföld#légtérsértés#kisrepülőgép#litvánia

Címlapról ajánljuk