Belföld

Szakértő a rejtélyes kisgépről: nem szoktak csak úgy lelőni egy repülőt

Dévai LászlóDévai László

2022. június 12. 14:53

Háy György nyugalmazott pilóta szerint egy levegőben lévő géppel nem sok mindent lehet tenni, ha veszélyesen viselkedik.

Korábban itt írtunk részletesen arról a légtérsértő kisrepülőgépről, ami hat NATO-tagország légterében is engedély nélkül repült, majd Bulgáriában szállt le. Ezután a pilótának és az utasoknak nyoma veszett. Azóta kiderült, hogy a kis reptereket használó, a légiirányító központokkal nem kommunikáló gépet nem az a litván százados vezette, aki év elején eladásra kínálta az 1962-ben készült LY-LOO lajstromjelű, Piper PA-23-250 Aztec típusú gépet.

Háy György balesetvizsgáló és nyugalmazott pilóta a Magyarországon is átrepülő kisgéppel kapcsolatban a Telexnek elmondta: egy levegőben repülő gépet maximum csak lelőni lehet, ha veszélyesen viselkedik, de ezt kultúrterületen nem szokás.

A vadászgépek csak követni tudják a gépet, de azt egyik katonai szervezet sem akarja megkockáztatni, hogy egy civil gépet lőjenek le.

Háy szerint a vadászgépeknek a követés sem könnyű feladat, mivel a kisgép jóval alacsonyabb sebességgel haladt. A szakértő elmondása szerint ilyenkor csak azt tudják tenni, hogy megvárják, amíg leszáll a gép. Ez meg is történt Hajdúszoboszlón, ahol a LY-LOO lajstromjelű gépet megtankolták, majd fel is szálltak vele. A rendőrség túl későn ért a helyszínre, így a légtérsértők el tudtak menekülni.

Háy szerint a pilóta akár fegyverrel is megfenyegethette a reptéri alkalmazottakat, így a gépet nem tudták feltartóztatni.

Háy György szerint most a bolgárokon múlik az, hogy mennyit fogunk megtudni a gép pilótájának és utasainak szándékairól. A repülőt ott foglalták le, számos nyom lehet rajta, ráadásul a leszállás után egy ideig az országban tartózkodtak az utasok és a pilóta is. A helyi beszámolók szerint a gép oldalára egy kamera volt erősítve, ami Háy szerint nem megszokott dolog, ilyet csak akkor szoktak csinálni, ha a felvételekkel igazolni szeretnének valamit, vagy ha meg akarják örökíteni az utat.

Nyitókép: helyszínelés a Buhovciban megtalált gépnél – Fotó: BNT via Euractive

#Belföld#kisgép#kisrepülő#nato#légtér#légvédelem#háy györgy#légtérsértés

Címlapról ajánljuk