Külföld

Rejtélyes repülő: megtalálták Bulgáriában a Hajdúszoboszlón is leszálló légtérsértő kisgépet, a pilótának nyoma veszett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 10. 10:09

A litván repülőgépet egy elhagyatott bolgár repülőtéren találták meg a hatóságok. A gép üresen állt a betonon, a motorja még meleg volt, a pilóta az utasokkal együtt eltűnt. A kisgépet, ami hét országon repült át engedély nélkül, korábban egy litván tartalékos katona árulta.

A BNT bolgár közszolgálati tévé híradása szerint egy kis, használaton kívüli repülőtéren szállt le az a litván repülőgép, ami szerdán hét országon repült át szinte az összes nemzetközi légi protokollt megsértve. A LY-LOO lajstromjelű, kétmotoros Piper Aztec gép Litvániából szállt fel, majd Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia érintésével repült egészen Bulgáriáig.

A hatszemélyes kisgép pilótája mindenhová engedély nélkül repült be, tankolni kis vidéki reptereken állt meg, szintén engedélykérés nélkül. A gép elfogására a magyar és az amerikai és román légierő vadászgépeit is riasztották, de a pilóták nem tudtak vele kapcsolatba lépni, csak követték az alacsonyan repülő rejtélyes gép útját.

Egy elhagyott reptéren ért véget az út

A BNT tudósítása szerint a repülőgép a bolgár légtérbe is engedély nélkül lépett be szerda este. Kilenc, fél tíz körül az északkelet-bulgáriai Targoviste körzetben a helybéliek hallották is a nyugat-keleti irányban repülő repülőgép zúgását. A hatóságok az üldözött repülőgépet a Buhovci nevű falu határában lévő Targoviste Repülőtér elhagyott kifutópályájának végén találták meg. A repülőgép üres volt, a motorja még meleg, írja az Euractiv. A gép törzsén egy működő kis videokamera volt a helyi lakosok szerint. Ezt a használaton kívüli repülőteret 1993 után bezárták, írja a BNT. 


Mielőtt leszállt volna Buhovciban, a gép rövid időre leszállt a Vidini járásban található Inovo falu közelében lévő egykori polgári repülőtér kifutópályáján is. Nem hivatalos információk szerint itt benzines kannákból tankolták meg a gépet. A pilótának még a rendőrség kiérkezése előtt sikerült felszállnia.

A LY-LOO lajstromjelű gép több oldalon is eladóként van feltüntetve (30 ezer euró körüli árakon). 

Egy bizonyos Bronius Zaronskis árulja, aki több litván cikk szerint katona, százados, a Litván Fegyveres Erők Tartalékos Katonák Szövetségének Panevėžys kerületi kirendeltségének parancsnoka, egyben a Nida Air Park repülőtér igazgatója. 

Hogy ő vezette-e a gépet, nem világos egyelőre, Facebook-oldalán egy 2017-es fotón látható a gép:


A bolgár légvédelem már várta a gépet, a NATO-szövetségesek ugyanis értesítették őket a többszörös légtérsértésről. A pilótával való kapcsolatfelvétel a bolgároknak sem sikerült. A repülőgép végig kikapcsolt transzponderrel repült, és nem válaszolt a rádiócsatornákon.

Senki nem érti

„Elmondom, amit tudunk. Litvániából szállt fel, áthaladt Lengyelországon, leszállt Szlovákiában, továbbrepült Magyarországon, majd áthaladt és leszállt Bulgáriában. Hogy mi volt a célja, mi történt, az a vizsgálat tárgya” – mondta Bojko Rashkov belügyminiszter.

„Amint belépett a bolgár légtérbe, lokalizálták. Nem volt szükség a vadászgépek bevetésére. A mozgását nyomon követték. Természetesen a légvédelem készenlétben állt, de a repülőgép egyetlen pillanatban sem jelentett veszélyt Bulgária polgári vagy katonai infrastruktúrájára” – mondta Dragomir Zakov védelmi miniszter. Elmondása szerint a repülőgép alacsonyan, a domborzat viszonyokhoz igazodva repült.

„Alacsony magasságban, meglehetősen kis sebességgel repült, vagyis a vadászgépek számára nehéz lett volna így elfogni, de végig nyomon követték” – mondta Dragomir Zakov. Az ügyben a bolgár ügyészség is vizsgálatot indított. Ha sikerül elfogni a pilótát és utasait, akár 10 év börtönbüntetés vár rájuk.

Magyarországi incidens

Mint arról szerdán az rtl.hu beszámolt, a repülőgép szerdán Magyarországon is átrepült. A hajdúszoboszlói repülőtéren engedély nélkül leszállt, a benne ülők kiszálltak, megfenyegették a reptér gondnokát, majd gyorsan megtankolták a gépet. Amikor a rendőrség kiérkezett, azonnal felszálltak és elmenekültek. 

A magyar légierő Gripen vadászgépeit riasztották az elfogására, de a gép pilótájával nem tudtak rádiókapcsolatba lépni, így gyakorlatilag csak kikísérték a magyar légtérből, átadva őt a Romániában riasztott amerikai F-16-osoknak.


Nyitókép: helyszínelés a Buhovciban megtalált gépnél – Fotó: BNT via Euractive

#Külföld#légtérsértés#litván#repülőgép#hajdúszoboszló#bulgária#ma

Címlapról ajánljuk