Belföld

Engedély nélkül szállt le a hajdúszoboszlói reptéren a légtérsértő litván kisgép

Hujder ZoltánHujder ZoltánNagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 9. 16:46

A gép pilótája megfenyegette a reptér gondnokát, majd szinte az összes repülési szabályt megszegve röpült tovább Romániába. 

Továbbra sem tudni, miképp fordulhatott elő, hogy egy kisrepülőgép az összes szabályt megkerülve röpködött egy sor országon át szerdán. Pár részlet időközben kiderült.

A kezdeti hírek arról szóltak, hogy szerda délután Debrecen térségében engedély nélkül felszállt egy Beechcraft típusú, kétmotoros gép.

17:38-kor a magyar Gripenek elfogták, azaz kísérni kezdték, megpróbáltak vele rádiókapcsolatba lépni, de a kisgép sem a rádióhívásokra, sem a vizuális jelekre nem reagált.

A repülőgép alacsonyan repülve folytatta útját, majd kilépett az országból. A kikapcsolt válasz-jeladóval (transzponderrel) repülő, azonosítatlan gép 17:49-kor Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe, 17.58-kor pedig az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F-16-os vadászgépe szegődött nyomába.

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes, vagy ellenséges magatartást, de továbbra sem válaszolt az elfogására küldött harci repülők nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire. A gép Karánsebes - Szörvényvár felé folytatta útját, 19 óra körül két percig a szerb légteret is érintette, majd átrepült Bulgáriába. Időközben a két amerikai vadászgép visszatért a fetesti-i légitámaszpontra, a célpont követését pedig két román F-16-os vette át.

A repülőgépnek Bulgáriában nyoma veszett.

LY-LOO látogatóban

Mint az RTL Híradója megtudta, hogy repülőgép egy litván lajstromjelű Piper Aztec kétmotoros, 5-6 személyes kisrepülőgép volt, ami Szlovákiából lépett be a magyar légtérbe, és szerda kora délután a hajdúszoboszlói repülőtéren szállt le engedély nélkül. 

Ha minden igaz, Litvániában egy Piper Aztec van lajstromba véve, a LY-LOO. Juhos István, a repülőtér vezetője érdeklődésünkre meg is erősítette, hogy ez a gép járt szerdán náluk. A gép több oldalon is eladóként van feltüntetve (30 ezer euró körüli árakon), és egy bizonyos Bronius Zaronskis árulja, akinek Facebook-oldalán látható is a gép:


Több litván cikk szerint Bronius Zaronskis katona, százados, a Litván Fegyveres Erők Tartalékos Katonák Szövetségének Panevėžys kerületi kirendeltségének parancsnoka, egyben a Nida Air Park repülőtér igazgatója. Hogy ő vezette-e a gépet, nem világos egyelőre. Írásban tettünk fel neki kérdéseket, ha válaszol, külön cikkben számolunk be róla.

A gépről a panevėžys-i repülőtér repülőklubjának Facebook-oldalán több fotó is szerepel, például ez:


A gépen két férfi volt. A váratlan landolás után a reptér gondnoka beszélni akart velük, de megfenyegették. Az Aero Club sportegylet ekkor kihívta a rendőrséget. Amikor megérkeztek a rendőrök és a rendőrkocsival közeledtek a repülőgép felé, akkor teljes gázt adtak és felszálltak. A gép nagyjából húsz percet töltött a kis vidéki reptéren, a reptér egyik kamerájának képén jól látszik, hogy valamit ügyködtek körülötte: feltehetően üzemanyagot töltöttek a repülőgépbe a magukkal hozott kannákból.

Juhos István, a repülőtér vezetője szerint a gép gyakorlatilag minden szabályt megszegett. Úgy érkezett meg, hogy semmiféle kapcsolatot nem teremtett a repülőtérrel, de az országba lépve sem kommunikált a légiirányítással.

Kikísérték

A honvédség annyit közölt az RTL híradó kérdésére, hogy a gép nem kommunikált a Gripenekkel, ezért kikísérték a légtérből. Arra a kérdésre, hogy egy bűncselekmény esetén mi a teendője a magyar vadászgépeknek, nem válaszoltak.  

A légtérvédelmi szabályok szerint békeidőben nem szokás lelőni a légtérsértő polgári gépeket, mindenekelőtt fel kell venni velük a kapcsolatot. Ez általában szokott is sikerülni, ilyen extrém esetre, hogy egy gép pilótája szándékosan megszegjen minden repülési protokollt, nem nagyon volt példa az elmúlt évtizedekben.

Mivel a gép Szlovákia felől lépett be a légtérbe, az Encsi Rendőrkapitányság tiltott határátlépés miatt indított eljárást.

A Híradó riportja az esetről:


Nyitókép: Aero Club webkamera / Időkép

#Belföld#légtérsértés#litván#repülőgép#hajdúszoboszló

Címlapról ajánljuk