Külföld

Litvánia elnöke megköszönte az olajembargó elleni kiállást Orbánnak, pedig Litvánia nem is vesz orosz olajat

rtl.hurtl.hu

2022. június 3. 9:21

A balti ország az elsők között nyilvánította ki, hogy nem akarják finanszírozni Oroszország háborúját Ukrajnában. Valójában a megegyezést köszönték meg a magyar miniszterelnöknek.

Egyre többen szólnak a józan ész hangján. Köszönjük a litván elnök szavait

– írta pénteken a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amellyel Gitanas Nauseda, Litvánia köztársasági elnökének szavaira reagált.

Nauseda egy interjúban, amelynek egy csak egy rövid részletét osztotta meg oldalán Szijjártó, így fogalmazott:

Valójában szeretném megköszönni Orbán Viktornak, hogy kiállt az olajembargó ellen (…) Tény, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia olyan országok, amelyeknek nincs közvetlen kapcsolata a tengerrel, és függnek az olajvezetéktől. Tehát a gyakorlatban ez a fő, és néha talán az egyetlen alternatíva. Orbán Viktor a tárgyalóasztalnál próbált megoldást találni, és azonnal láttam, hogy megpróbálja megtalálni a kompromisszumot. (…) A megoldás gyorsan megszületett, és nagyon szép, világos üzenetet küldtünk a világnak, így még aznap este felkerestem Viktort és megköszöntem ezt a kompromisszumot

– fogalmazott a videó magyar fordítása szerint a litván elnök.

Nauseda szavaiból úgy tűnik, hogy Orbán Viktor mégsincs egyedül az Európai Unióban az olajembargó ellenzésében, és legalább egy EU-tag, Litvánia kiáll mellette. Csakhogy Litvánia valójában a lengyelekhez, a lettekhez és az észtekhez hasonlóan a leginkább oroszellenes EU-tagok közé tartozik, amelynek fontos következményei is voltak.

Litvánia ugyanis az EU-ban elsőként jelentette be április elején, hogy nem vásárolnak többé orosz gázt, májusban pedig leállították a teljes orosz olaj-, és áramimportot is.

Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter a döntés bejelentése után úgy fogalmazott, hogy le kell állítani az orosz hadigépezet finanszírozását. Vagyis Litvánia kormánya egyáltalán nem volt az EU-s olajembargó ellen.

De akkor miért dicsérte meg Litvánia államfője a magyar miniszterelnököt? A 2019-ben elnökválasztáson megválasztott Nauseda a nyilatkozatai alapján erősen oroszellenes és NATO-barát álláspontot képviselt mindig is. Már az orosz-ukrán háború kitörése előtt támogatta újabb amerikai csapatok telepítését, állandó jelenlétét Litvániában. Idén áprilisban pedig olyan erősen fogalmazott az oroszokkal szemben, ami ritka a nemzetközi diplomáciában.

Nehéz szavakba önteni, amit itt láttunk, és azt, hogy mennyire kegyetlen az orosz rezsim. Még a nácikhoz sem lehet hasonlítani őket, náluk is rosszabbak. Egész családokat gyilkoltak meg és temettek el helyben, csecsemők ellen követtek el erőszakot. Ezeket nem emberek cselekedték, hanem a természet valamilyen hibás teremtményei. Véget kell vetni ennek a szörnyű háborúnak

– fogalmazott az Ukrajnába, az orosz tömeggyilkosságok helyszínére is ellátogató litván elnök.

Mindezek alapján valószínűleg nem az olajembargó ellenzését köszönte meg Orbán Viktornak a litván államfő, hanem azt, hogy végül hajlandó volt a kompromisszmra és beleegyezett az újabb uniós szankciók bevezetésébe.

Nyitókép: Gitanas Nauseda / Getty Images

#Külföld#olajembargó#orosz-ukrán háború#szijjáró péter#litvánia

Címlapról ajánljuk