Külföld

Litván civilek összedobtak egy Bayraktar TB2-es drónt Ukrajnának, de a török gyártó odaadja ingyen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 2. 17:42

Litvániában közösségi gyűjtésen dobtak össze annyi pénzt, hogy tudjanak venni egy harci drónt az ukrán honvédőknek. Amikor ezt a Baykar megtudta, ingyen odaadta a gépet, és azt javasolta, hogy az összegyűjtött pénzt fordítsák humanitárius célokra.

A török Baykar cég ingyen ad Ukrajnának egy Bayraktar TB2-es típusú, pilóta nélküli repülőgépet, azaz drónt, jóllehet, litván civilek összegyűjtöttek annyi pénzt, hogy megvásárolják a drónt Ukrajnának, jelentette be Arydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter és a Baykar csütörtökön a Twitteren.


Litvániában nemrég közösségi kampány indult, hogy pénzt gyűjtsenek egy Bayraktar TB2 drónra, amit Ukrajnának adnak az Oroszország elleni harc támogatására. Amikor a pilóta nélküli repülőgépek kifejlesztésére specializálódott török Baykar cég tudomást szerzett róla, hogy összegyűlt a pénz, úgy döntött, hogy ingyen odaadja Kijevnek a drónt, cserébe viszont azt kérte, az összegyűlt pénzt ajánlják fel humanitárius segélyként Ukrajnának.


A litván honvédelmi miniszter Twitter-bejegyzésében köszönetet mondott a török cégnek, és közölte, hogy az – egyébként három nap alatt összegyűjtött, 6 millió eurónyi (mai árfolyamon 2,3 milliárd forint) – összegyűjtött pénzből a drónhoz megfelelő lőszereket vásárolnak, a maradékot pedig Ukrajna támogatására ajánlják fel, írja az MTI.

Nyitókép: Baykar / Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#litvánia#törökország#bayraktar#drón

Címlapról ajánljuk