Külföld

„Az egész uniót túszul ejti egy tagállam” – Magyarországot bírálta a litván külügyminiszter

rtl.hurtl.hu

2022. május 16. 13:24

Az olajembargó megakadályozása miatt. A Spiegel szerint nő az ellenszenv az Európai Unióban.

A Spiegel cikke szerint egyre nő az ellenszenv az Európai Unióban azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem támogatja az Oroszországgal szemben tervezett olajembargót. „Az egész uniót túszul ejti egy tagállam” – hangzott Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter bírálata az uniós kollégáival folytatott brüsszeli találkozón.

Simon Coveney ír külügyminiszter is ragaszkodott a „nagyon világos jelzéshez a Kreml és Moszkva irányába”. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter összefogásra szólította fel a tagállamokat. „Mi Európában hihetetlenül jók vagyunk abban, hogy újra és újra nem egységesnek mutassuk magunkat” – mondta. A megbeszéléseken várhatóan Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is részt vesz.

A lap felidézi: két hete az Európai Bizottság fokozatos behozatali tilalmat javasolt az Oroszországból származó kőolajra és olajtermékekre. Uniós diplomaták szerint eddig Magyarország akadályozta meg a tagországok a hatodik szankciós csomagjához szükséges egyhangú döntését. „Orbán Viktor magyar miniszterelnök vétóval fenyegetőzött, mert veszélyben látja országa energiaellátását. Magyarország olajszükségletének több mint 60 százalékát, gázszükségletének mintegy 85 százalékát oroszországi szállításokkal fedezi” – írja a Spiegel.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk a helyzet enyhítése érdekében” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője, aki szerint mivel meglehetősen határozott álláspontok vannak, nem tudja garantálni, hogy sikerrel járnak a megbeszéléseken.

Az olajembargóról szóló tárgyalásoknak több mint egy hete kellett volna lezárulniuk. Diplomaták szerint azonban Magyarország, Szlovákia, Csehország és Bulgária is hosszabb átmeneti időszakot követel az importtilalom végrehajtásához, valamint milliárdos támogatást új vezetékek építéséhez, írja a német lap.

Az Európai Bizottság eredetileg azt javasolta, hogy az ukrajnai háború miatt hat hónapon belül állítsák le az orosz kőolaj és nyolc hónapon belül az olajtermékek importját. Magyarország és Szlovákia 20 hónapot kapott volna.

Az Euronews cikkében megemlíti: hosszú ideje lehet olyan hangokat hallani, amelyek annak az uniós szabályozásnak reformját követelik, amely előírja, hogy a döntéseket minden uniós tagállamnak támogatnia kell.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#olajembargó#gabrielius landsbergis#litvánia#ma#európai unió#spiegel

Címlapról ajánljuk