Külföld

Oroszország megfenyegette Litvániát, miután a balti állam leállította az áruszállítást Kalinyingrádba

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 20:28

Fel fognak lépni nemzeti érdekeikért.

Ha a közeljövőben nem áll teljesen helyre az áruszállítás Litvánián keresztül a Kalinyingrádi terület és az Oroszországi Föderáció többi része között, Oroszország fenntartja a jogot arra, hogy nemzeti érdekeinek védelmében fellépjen

– közölte az orosz külügyminisztérium a Reuters beszámolója szerint, miután a NATO- és EU-tag Litvánia megtiltotta, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók hatálya alá tartozó árukat szállítsanak területén keresztül az exklávéba, illetve az exklávéból.

Litvánia közölte, hogy csak az uniós szankcióknak szereznek érvényt, amelyek június 17-én léptek hatályba. A litván vasúttársaság aznap tájékoztatta ügyfeleit, hogy az érintett termékeket, így az acélt és a vasat nem továbbítják.

Az orosz külügyminisztérium berendelte Litvánia moszkvai diplomáciai főképviselőjét, hogy tiltakozó jegyzéket adjon át, miközben a Kreml „több mint súlyosnak” nevezte a döntést. Dmitrij Peszkov szóvivő úgy fogalmazott, hogy a tiltás „valóban példátlan, a megsértése mindennek”, az orosz külügy pedig követelte, hogy Vilnius azonnal vonja vissza a „nyíltan ellenséges” lépést.

Korábban Oroszország azzal is fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket telepít a térségbe.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#oroszország#litvánia#kalinyingrád#szankciók

Címlapról ajánljuk