Külföld

Nukleáris fegyverek telepítésével fenyegetőznek az oroszok, ha Svédország és Finnország belép a NATO-ba

rtl.hurtl.hu

2022. április 14. 12:24

A szomszédos országok szerint eddig is voltak atomfegyverek a térségben, így nem ijedtek meg Moszkva terveitől.

„Szó sem lehet többé a Balti-tenger atommentes státuszáról, helyre kell állítani az egyensúlyt” – mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke azzal kapcsolatban, hogy Svédország és Finnország is azt fontolgatja, belép a NATO-ba.

Dimitrij Medvegyev azt is megjegyezte, hogy a szárazföldi határokat is megerősítik, átcsoportosítják a légvédelem egy részét, valamint haditengerészeti erőket is telepítenek a Fönn-öbölbe. 

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter erre reagálva azt mondta, hogy 

Oroszország már most is rendelkezik atomfegyverekkel a balti térségben, a kalinyingrádi enklávéjában.

A Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrád a NATO-tag Litvánia és Lengyelország között helyezkedik el, azaz mintegy száz kilométerre vannak a fegyverek Litvánia határától.

Nincs semmi új Oroszország fenyegetésében 

– mondta Ingrida Simonyte litván kormányfő.

Medvegyev azt is megjegyezte, hogy Moszkvának „több hivatalosan bejegyzett ellenfele lenne”, ha a NATO további tagokat venne fel.

Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök közös sajtótájékoztatón vett részt szerdán Stockholmban. Utóbbi arról beszélt, hogy Finnország kész heteken belül döntést hozni a NATO-csatlakozásról. 

Nyitókép: Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (b) üdvözli Sanna Marin finn kormányfőt Stockholmban 2022. április 13-án – Fotó: Paul Wennerholm/MTI/EPA/TT Hírügynökség

#Külföld#svédország#finnország#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk