Külföld

Észak-Korea egészségügyi felszereléseket halmozott fel, mielőtt bejelentette a járvány kitörését

rtl.hurtl.hu

2022. május 27. 17:48

Kínai vakcinát is vásárolhattak.

A koronavírus-járvány kitörésének beismerését megelőző hónapokban Észak-Korea több millió arcmaszkot, ezer lélegeztetőgépet és vakcinákat is importálhatott Kínából – írja a Reuters a Peking által nyilvánosságra hozott kereskedelmi adatok alapján.

Azután, hogy az észak-koreai állami média két hete beszámolt a járvány kezdetéről az országban, kérdéses volt, hogy van-e az országban elegendő orvosi felszerelés, illetve oltás. A kínai adatok azt mutatják, hogy az elzárt ország már a bejelentés előtt nekifogott a készletek felhalmozásának.

Arról nincs információ, hogy zajlott volna jelentős oltási kampány Észak-Koreában. Februárban ugyanakkor Kína 311 126 dollár (kb. 115 millió forint) értékben exportált meg nem nevezett vakcinákat szomszédjának. Az idei év többi hónapjában, illetve tavaly egész évben semmilyen más Kínából Észak-Koreába irányuló vakcinaexportot nem jegyeztek fel.

Idén januártól áprilisig Észak-Korea több mint 10,6 millió maszkot vett Kínától és csaknem 95 ezer hőmérőt – az utóbbi több mint 33-szorosa a tavaly egész évben importált mennyiségnek. Idén áprilisban ezer nem invazív lélegeztetőgépet is szállított Kína Észak-Koreába. Teszteléshez szükséges laboratóriumi kellékeken túl gumikesztyűk és védőruhák is szerepeltek a megvásárolt termékek között.

Idén áprilisban az Észak-Koreába irányuló kínai export elérte a 98,1 millió dollárt, ami 2020 januárja óta a legmagasabb érték. A járvány miatt Észak-Korea a külkereskedelem előtt is lezárta határait, csak a közelmúltban engedett be tehervonatokat és -hajókat Kína felől. Múlt héten az észak-koreai légitársaság három gépe vitt Kínából Phenjanba orvosi felszereléseket – tudta meg diplomáciai forrásból a Reuters.

Mint korábban megírtuk, az észak-koreai állami média a hagyományos gyógymódokat ajánlja a koronavírustól megbetegedett embereknek, amik legfeljebb tüneti kezelésre alkalmasak.

Nyitókép: Kim Dzsongun megtekint egy phenjani gyógyszertárat – Fotó: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#észak-korea#kína#koronavírus#egészségügy#kereskedelem

Címlapról ajánljuk