Külföld

Egyelőre nem tudta áttörni az ukrán védelmi vonalakat az oroszok keleti offenzívája

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 20:54

Az ukrán vezérkar szerint több támadást is visszavertek. Eközben Mariupol utolsó védői a kimentésüket kérik az 1940-es dunkirki csata mintájára.

Az orosz csapatok szerdán Ukrajnában több irányba is megpróbáltak offenzívát indítani sikertelenül – írta az ukrán vezérkar szerda délutáni helyzetjelentésében. A közlemény szerint a nap folyamán az orosz erők egyebek mellett rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a keleti országrészben Harkivot, Derhacsit és Prugyankát.

Izjum közelében az oroszok támadóműveletet indítottak, de nem jártak sikerrel, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak. Korábban a védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy két települést próbáltak az orosz csapatok elfoglalni Izjumtól mintegy 20 kilométerre.

A Donyec-medencében a harcok ismét kiterjedtek az ukrán és a szakadár területek közti frontvonal teljes hosszára, az orosz erők aknavetőkkel és ágyúkkal lőtték az ukrán állásokat. A Donyecktől mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Kurahove településnél megkísérelték áttörni az ukrán védelmi vonalat, de nem jártak sikerrel.

Ha igazak az ukrán vezérkar állításai, akkor a Kelet-Ukrajna, pontosabban Donbasz (azaz a a szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságokkal együtt a még ukrán ellenőrzés alatti donyecki és luhanszki területek) elfoglalására indított orosz offenzíva egyelőre teljes kudarc. 

Pedig az orosz hadsereg nagyszabású átkaroló hadművelettel akarja bekeríteni a Donbaszban védekező ukrán főerőket, ám sem a tervezett katlantól északra, Izjumnál, sem attól délre, Donyeck városától nyugatra sem tudott áttörni. Az amerikai Institute for the Study of War elemzése szerint az orosz haderő nem lesz képes ekkora bekerítés végrehajtására.

Eközben Mariupol megmaradt ukrán védői, akik az Azovstal gyár területén barikádozták el magukat, kétségbeesésükben mentőakcióra kérték feletteseiket. Szerhij Volinszkij, a Mariupolt védő ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka szerdai videoüzenetében azt kérte, hogy az 1940-es dunkerque-i művelet mintájára mentsék ki a város védőit. A náci németek 1940-ben teljesen bekerítették a francia és a brit katonákat Dunkerque (angolul Dunkirk) közelében, ám a britek végül a tengeren keresztül evakuálták a szövetséges erőket. Erről a csatáról készült Christopher Nolan brit rendező háborús filmje, a 2017-es Dunkirk.

Azonban az evakuálásra aligha van lehetősége az ukrán hadseregnek. Mivel a főerők éppen az oroszok donbaszi offenzívája ellen védekeznek, egyelőre nincs elegendő erejük, hogy dél felé indulva áttörjék az orosz ostromgyűrűt és felszabadítsák Mariupolt. Ezt bizonyítja, hogy csak egy merész, éjszakai helikopteres akcióval tudtak fegyverutánpótlást szállítani a védőknek, hogy kitartsanak még, amíg tudnak.

Nyitókép: Ukrán csapatok rakétákat lőnek ki a kelet-ukrajnai Popasznajában 2022. április 26-án. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#donbasz#offenzíva#mariupol

Címlapról ajánljuk