Külföld

Merész, éjszakai helikopteres akcióval vittek utánpótlást az ukránok a körbezárt mariupoli védőknek

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 18:22

Bár Putyin bejelentette Mariupol ostromának végét, az Azovstal acélgyárban elbaridákozott ukrán katonák még mindig kitartanak.

Oroszország tucatnyi katonai egységet helyezett át az ostromlott Mariupolból, átcsoportosítva őket a Donbasz elleni offenzíva támogatására, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: bár az Azovstal acélgyárban elbarikádozott ukrán erők még kitartanak, a város „felszabadítása” véget ért, a gyárat pedig egyszerűen blokád alá vonják és kiéheztetik.

Csakhogy a Sky News cikke szerint Olekszij Danilov ukrán védelmi vezető bejelentette, hogy egy éjszakai helikopteres akcióval fegyverszállítmányt juttattak el a körbezárt acélgyárhoz.

Az ukrán állítás nem teljesen megalapozatlan: április elején ukrán harci helikopterek hajnalban bombáztak le egy üzemanyagraktárt Oroszországban, Belgorod városánál. Ez azt jelzi, hogy az orosz légvédelem meglehetősen foghíjas, az orosz légierő gyenge teljesítményéről pedig már a háború kezdete óta tudni lehet.

Az ukrán hadsereg főereje ugyan a körbezárt Mariupoltól északra állomásozik a szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságok határán, vagyis a Donbasz régióban, azonban arra jelenleg nincs lehetőség, hogy felmentsék az ostromlott kikötővárost. Megindult ugyanis az orosz offenzíva Donbasz elfoglalására, így az ukránoknak minden erejükre szüksége van a védelemhez. Mariupol védőinek tehát az az egyetlen esélye, ha a levegőből juttatnak el utánpótlást számukra.

Az Azovstal területén meghúzódó ukrán erők viszont jelentős orosz erőket kötnek le, így az orosz hadsereg nem engedheti meg magának, hogy félretegye az ostrom befejezését. Egyelőre azonban visszatértek a szokásos módszerhez: légitámadásokat indítottak a gyár területe ellen.

Nyitókép: Az Azovstal gyár / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#helikopter#akció#ukrajna

Címlapról ajánljuk