Külföld

Putyin: Mariupol helyzete bonyolult és tragikus

Dévai LászlóDévai László

2022. április 26. 20:34

Az orosz elnök azt mondta, továbbra is hisznek abban, hogy diplomáciai úton is rendezhető a „konfliktus”. A béketárgyalásokat a továbbiakban online térben tartják.

Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatón újságírók előtt elmondta, hogy a jövőben folytatódnak fognak az orosz-ukrán béketárgyalások, de nem személyesen, hanem online térben – írja a BBC. Az orosz elnök reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezek az egyeztetések végül pozitív végeredménnyel zárulnak majd.

Putyin Mariupol kapcsán elmondta, hogy a kikötőváros helyzete bonyolult és tragikus.

Az orosz elnök arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy a korábban blokád alá vett Mariupolban és a környékén már nincs orosz katonai aktivitás. Vlagyimir Putyin az után tartott sajtótájékoztatót, hogy tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

Putyin hosszasan taglalta a megszállás okait, ismét elmondta, hogy Oroszország azért kezdeményezett különleges katonai műveletet Ukrajna területén, mert meg akarták védeni az ország keleti részén élő oroszokat.

António Guterresnek a tárgyalás során elmondta, hogy továbbra is hisznek abban, hogy a helyzetet meg tudják oldani diplomáciai úton is.

Putyin azt is elmondta, hogy az isztambuli tárgyalásokon áttörést értek el, de a későbbiekben a bucsai mészárlás kapcsán nem értettek egyet a felek, ezért ismét távol kerültek egymástól az álláspontok. Az orosz elnök a civilek elleni támadásokat továbbra sem ismeri el, azt állítja, hogy ez csak provokáció, amivel be akarják mocskolni az orosz hadsereg hírnevét.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#vlagyimir putyin#ensz#tárgyalás#antónio guterres

Címlapról ajánljuk