Külföld

Deutsche Welle: lasszóval fogdosták a besorozandó férfiakat a megszállt területeken Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. május 1. 17:07

Nem volt igaz, amit az oroszok írtak, hogy az önkéntesek tömegei várták a besorozást az oroszbarát szakadárok által uralt ukrán területeken.

Az orosz híradások szerint önkéntesek kígyózó sora várta a katonai szolgálatot, amikor közvetlenül az ukrajnai orosz invázió előtt  általános mozgósítást rendeltek el a 2014-től az oroszbarát szakadárok által uralt Kelet-Ukrajnai területeken, az Oroszországon kívül más nemzet által el nem ismert „Donyecki- és a Luhanszki Népköztársaságokban”.  

 A Deutsche Welle helyieket kérdezett arról, hogy mi igaz az orosz hírekből.

Az általános mozgósítás kezdete óta a 18 és 55 év közötti férfiak nem hagyhatják el a Donbasz ukránok által nem ellenőrzött területeit. Az első három napon az egykor az ukrán hadseregben szolgált tartalékosokat szólították fel indoklás nélkül, hogy jelenjenek meg a toborzóhelyeken. 

Egy nappal később Denisz Puszilin szakadár vezető újabb toborzást rendelt el Donyeckben – minden 18 és 27 év közötti, korábban hadseregben nem szolgáló férfit felvettek az úgynevezett népi milíciába.

Február 24-ére mindenki számára világossá vált, hogy a sorozás Oroszország Ukrajna elleni háborújával függ össze. A valóságban nem volt elég jelentkező, miközben a szeparatista és az orosz média hangzatos sztorikat publikált önkéntesek kígyózó sorairól, akik mind „a Donbasz függetlenségéért akartak arcba szállni”. 

Végül Puszilin felszólította a „népköztársaság” összes működő vállalatának vezetőjét, hogy sorköteles korú munkatársainak legalább felét küldje toborzásra.

A Deutsche Welle információi szerint ezután valóságos hajtóvadászat indult a katonakorú férfilakosok után. 

„Luhanszkban lasszóval fogdosták a férfiakat, Donyeckben pedig a járőrök le is tartóztatták a megfelelő korú polgárokat. Egyszer fel akartunk szállni egy buszra, de mielőtt megtehettük volna, egy egész csapatnyi bányászt szedtek le onnan” – mesélte egy donyecki nő a Deutsche Wellének.

Február 28-án a „Donyecki Népköztársaság” vezetése a mozgósítás azonnali befejezését jelentette be. Ennek ellenére továbbra is soroztak be férfiakat – állítják donyecki lakosok. Végül március közepén Puszilin elrendelte, hogy még a 65 évnél idősebb férfiakat is szolgálatra hívják a Belügyminisztérium különleges egységeibe.

Nyitókép: Chris McGrath/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#sorozás#szakadár#donbasz

Címlapról ajánljuk