Külföld

Zelenszkij: Az ellenség nem tudja, mire számítson tőlünk

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 18. 5:30

Az ukrán elnök éjjeli beszédében azt mondta: korai lenne felfedni, hogyan taktikáznak a béketárgyalások során.

Ismét beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a népének. A háború 22. napjának végén arról beszélt: nem fogják megbocsátani az oroszoknak, amit most tesznek Ukrajnában. Azt mondta: vége a védekezésnek, és minden egyes nap kisebbé fogják tenni „a világ egyik legnagyobb hadseregét”.

Az elnökhöz eljutott információk szerint az oroszok külföldi zsoldosok toborzásába kezdtek. Szerinte ez nem fog segíteni nekik. A csatlakozáson gondolkodóknak pedig azt üzente: „ez lesz életetek legrosszabb döntése”.

A hosszú élet értékesebb, mint az a pénz, amit egy rövidért ajánlanak.

Arról is beszélt: az ukrán védők kitartanak, és egyre több orosz hadifoglyot ejtenek. Szerinte Oroszországban az elfogott katonák szülei is azt az információt kapják, hogy meghaltak a fiaik. Arra kérte az oroszokat, hogy használják az ukránok által felállított csatornákat arra, hogy kiderítsék, mi történt családtagjaikkal.

Külföldi tárgyalásairól is beszélt. Örül annak, hogy Németországban irányváltás történt, és hogy az ország hajlandó feladni az együttműködését az oroszokkal. Emmanuel Macronnak és Joe Bidennek is köszönetet mondott.

Nem fedheti fel pontosan, hogy miből áll az amerikaiak egymilliárd dolláros segélycsomagja, ahogy arról sem beszélhet, hogy mi a stratégiájuk a béketárgyalásokra az oroszokkal.

Az ellenség nem tudja, mire számítson tőlünk. Ahogy azt sem tudták, mi vár rájuk február 24. [a háború kezdete] után.

Szerinte ez azért van így, mert az elmúlt években komoly fejlődésnek indult az ukrán védelem. A beszéd hátralévő részében az ukrán polgárokat és a mentőegységeket dicsérte, valamint biztosította a népet, hogy a kormány számos könnyítést tesz annak érdekében, hogy a háború alatt minél egyszerűbb legyen a gazdasági szereplőknek és a cégeknek az országban.

A teljes beszéd:


Nyitókép: president.gov.ua / Youtube

 

#Külföld#volodimir zelenszkij#beszéd#ukrajna#orosz-ukrán háború#Gazdaság#joe biden#tárgyalás

Címlapról ajánljuk