Fókusz

Joe Biden háborús bűnösnek nevezte Putyint, de valóban felelősségre lehetne vonni az orosz elnököt?

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. március 17. 19:17

Joe Biden először nevezte háborús bűnösnek Vlagyimir Putyint. Lattmann Tamás, nemzetközi jogász szerint az amerikai elnök kijelentése nem bír akkora jelentőséggel, mintha bírói intézmények fogalmaznának meg ilyen minősítéseket. Jelenleg a nemzetközi büntetőbíróság ügyészsége vizsgálatokat folytat. 

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke most nevezte először háborús bűnösnek Vlagyimir Putyint, amit a Kreml nem hagyott válasz nélkül – „megbocsáthatatlan retorikának” nevezték Biden kijelentését. 

Lattmann Tamás, nemzetközi jogász szerinte az, hogy politikai aktorok mindenféle bűncselekmények elkövetésével vádolják meg egymást, része a politikai kommunikációnak.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta egyértelműen látszik, hogy történtek olyan tragikus jogsértések, amik kimerítik a háborús bűncselekmény fogalmát. Jelenleg a nemzetközi büntetőbíróság ügyészsége vizsgálatokat folytat. A legnehezebb feladat bizonyítani az állami vezető és a háborús bűncselekmények közötti kapcsolatot. 

Amerikai újságírók szerint kockázatos volt Joe Biden kijelentése. A Fehér Ház eddig óvatosan fogalmazott, próbáltak teret adni a diplomáciának, de innentől jóval nehezebb dolguk lesz. 

A történelemben volt már példa arra, hogy bíróság elé állítanak politikai és katonai vezetőket a bűneik miatt. Szlobodan Milosevics volt jugoszláv vezetőt az ENSZ hágai törvényszéke fogta perbe, véres konfliktusok kirobbantása miatt. Ő azonban meghalt a cellájában, mielőtt a bíróság ítéletet hozott volna. Vlagyimir Putyin felelősségrevonása már nehezebb kérdés, ami még a szakembereket is óvatos fogalmazásra inti.

#Fókusz#Külföld#ukrajna#putyin#joe biden#rtl#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk