Külföld

Az ukrán kormány forródrótján keresztül keresik az eltűnt orosz katonákat rokonaik

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 4:44

Az ukránok hangfelvételeket is közöltek erről.

„Helló vészhívó, ezen a helyen tudhatom meg, hogy valaki életben van-e?” – ilyen és ehhez hasonló hívásokkal keresik eltűnt családtagjaikat az orosz katonák rokonai. Az ukrán kormány forródrótjára több ilyen hívás is befutott a CNN szerint. Ezekről hangfelvételeket is közölt a kormány.

A lap szerint az ukránok családtagjai szinte egyáltalán nem használják a vonalat. Kiemelték: ez azt mutatja, hogy az orosz kormány vaskézzel szabályozza a háborúról szóló információkat.

A felvételekből kiderül, hogy számos orosz katona nem tudta, miért vetik be őket, és azt is megtiltották nekik, hogy családjaikkal beszéljenek. Korábban több olyan videó is megjelent a közösségi médiában, amiben az látható: ukrán civilek és katonák megengedik az elfogott oroszoknak, hogy hazatelefonáljanak.

A forródrótot az ukrán belügy létesítette, annak a „Gyere haza élve Ukrajnából” nevet adták. A minisztérium elismerte, hogy az egyszerre szolgál humanitárius eszközként és propagandaként.

Az ukrán kormány azt is megígérte, hogy minden hadifoglyot szabadon bocsátanak, akiért személyesen jön el édesanyja. Oroszországban nemrég egy kormányzóval kiabáltak a dühös helyi anyák, mert szerintük fiaikat ágyutölteléknek vitték el. Az ukrán belügy egy honlapot is létrehozott, amin a megölt, vagy az elfogott orosz katonákról közölnek információkat.

Nyitókép: Orosz hadifoglyok Kijev közelében. Fotó: Embassy of Ukraine in Ankara / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#hadifogoly#forródrót#ukrajna#anya#katona

Címlapról ajánljuk