Külföld

Személyesen kapják vissza az orosz anyák ukrán hadifogságba esett fiaikat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 3. 14:57

Nem kell mást tenni, mint elmenni értük Kijevbe.

Újabb figyelemreméltó kommunikációs húzással rukkolt elő az ukrán vezetés, amivel az Ukrajnában harcoló, zömében tapasztalatlan, sorköteles orosz katonák családjait célozzák. A különleges lépés lényege, hogy minden hadifogságba esett orosz katonát azonnal visszaadnak, amennyiben az édesanyja elmegy érte Kijevbe, vette észre a 444.

Hadifogoly átadását egy internetes űrlap kitöltésével, neve és az egysége megadásával kezdeményezheti az az orosz család, amelyiknek besorozott és Ukrajnába harcolni vitt tagja vélhetően hadifogságba esett. A folyamat segítése céljából egy központi emailcímet, három segélyvonalat, egy csetbotot és egy Telegram-fiókot is létrehoztak. Ez utóbbin folyamatosan posztolnak fotókat, dokumentumokat a fogságba került illetve elesett orosz katonákról. A halott orosz katonák száma az ukrán hadvezetés független forrásokból meg nem erősített közlése szerint már a tízezer felé közelít.

Amennyiben beigazolódik, hogy a család által keresett orosz katona ukrán hadifogságban van, az édesanya Kijevben átveheti őt. Mivel repülőgéppel nem lehet az ukrán fővárost megközelíteni, ezért közúton, Minszk vagy Kalinyingrád felől, az ukrán-lengyel határon kell elérni egy ukrán ellenőrzőpontot, ahonnan az ukrán hadsereg segítségével lehet eljutni Kijevbe.

Mi, ukránok, Putyin fasisztáival ellentétben nem harcolunk anyák és fogságba esett gyermekeik ellen. Várjuk Kijevben!

– olvasható a hadifogolyátadó akció tájékoztatójában.

Az persze nem valószínű, hogy az orosz hadsereg által lassan teljesen körbezárt és ostromlott ukrán fővárosba tömegesen indulnának el orosz anyák. Az akció inkább a háborús propaganda egyik innovatív eszköze, és az elmúlt napok tapasztalatai szerint ezek alkalmazásában az ukrán honvédők sokkal kreatívabbak és hatékonyabbak, mint az agresszor oroszok.

Nyitókép: Ищи своих/Telegram

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#hadifogoly#oroszország

Címlapról ajánljuk