Külföld

Orosz anyák kiabáltak egy kormányzóval, mert szerintük elvitték a fiaikat ágyútölteléknek

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 13:09

A politikus az afganisztáni háborúval példálózva próbálta nyugtatni a dühös lakosságot, csakhogy ott is rengeteg szovjet katona vesztette életét.

Dühös helyi polgárok kiabáltak a szibériai Kemerovói terület kormányzójával, azzal vádolva az orosz vezetést, hogy megtévesztették a fiaikat, és ágyútölteléknek vitték őket Ukrajnába – számol be a Szabad Európa/Szabadság Rádió (RFE/RL). A kormányzó hivatala nem számolt be a találkozóról és az ezzel kapcsolatos kérdésekre sem válaszolt, de a róla készült felvétel szombat óta kering az interneten.

Az RFE/RL azonosította a találkozó helyszínét, az Orosz Nemzeti Gárda keretében működő különleges egységek novokuznyecki kiképzőbázisát, amelynek tagjai ott voltak azok között, akiket február 28-án az ukrán erők elfogtak, vagy megöltek Kijev mellett. Az összecsapás után készült felvételeken a novokuznyecki egységek szétszórt felszerelései látszanak, és több hadifogoly is az egységek tisztjeként azonosította magát – egyikük azt állította, hogy február elején még csak azt mondták nekik, hogy kiképzésre kell menniük.

A nyilvánosságra került felvételen Szergej Civiljov kormányzó beszél az egybegyűltekhez, majd egy nő bekiabálja, hogy mindenkit megtévesztettek az egységek Ukrajnába küldésével. „Senki nem tévesztett meg senkit” – felelte a kormányzó, amire azt mondta a nő, hogy „elküldték őket ágyútölteléknek”.

Civiljov azzal érvelt, hogy az orosz kormány jogosan titkolta az Ukrajna elleni támadás részleteit, közönsége szerint azonban a fiaik nem voltak felkészülve a támadás végrehajtására, és nem tudták a küldetésük célját.

Nézzék, kiabálhatnak és hibáztathatnak bárkit, de azt gondolom, hogy amíg egy katonai művelet folyamatban van, nem lehet következtetéseket levonni, nem kritizálhatunk. Amikor véget ér, és véget fog érni hamarosan…

– mondta a kormányzó, mire egy nő közbekiabált:

Úgy érti, amikor mindenki meghalt?

Civiljov, hogy a közönségét nyugtatni próbálja, a Szovjetunió afganisztáni háborújához hasonlította a helyzetet, mondván: „akik először bevonultak Afganisztánba, először nem tudták, hova mennek, akkor tudták meg, amikor már ott voltak”. Abban a háborúban egyébként legalább tizenötezer szovjet katona halt meg.

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk