Külföld

Mit jelent a Z betű, amely a putyini rezsim háborús szimbóluma lett?

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 7:52

Nemcsak az Ukrajnába küldött orosz hadifelszerelésre mázolják fel, de belföldön is terjeszti a hatalom.

Mint korábban megírtuk, fegyelmi eljárást kezdeményeztek Ivan Kuliak orosz tornász ellen, aki az Ukrajna elleni orosz támadás jelképévé vált Z betűvel a mezén állt ki ukrán ellenfelével szemben egy katari versenyen. 

A Z betű háborúpárti szimbólummá vált Oroszországban: mint a BBC megjegyzi, járműveken, hirdetőtáblákon, buszmegállókon tűnik fel.

Az orosz ábécében ilyen betű nincs: a „z” hangot a з betűvel jelölik, de természetesen a latin ábécé betűit is felismeri a legtöbb orosz. A Z elsősorban egy könnyen felismerhető, erős szimbólum, de számos elmélet van arról, hogy mit jelképez. Először akkor figyeltek fel rá, amikor a közösségi médiában fotók jelentek meg az Ukrajnába tartó orosz harcjárművekről, oldalukon a nagy Z betűvel.

Kezdetben azt is feltételezték, hogy a Z betű valójában egy 2-es szám, ami a 2022. 02. 22. dátumra utal: aznap ratifikálta Oroszország a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokkal” kötött barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodását. Múlt héten azonban a putyinista orosz médiában azt a kézenfekvő magyarázatot adták, hogy a Z betű egy általános jelölés az orosz hadifelszerelésen, ami nem téveszthető össze mással.

A jelzés abban is segíthet, hogy elkerüljék a „baráti tüzet”, hogy egymást lőjék az orosz erők. Oroszországon belül pedig a hatalom is terjeszti mint háborúpárti szimbólumot. A Z mellett a cirill ábécében szintén nem szereplő V betű is feltűnt háborúpárti szimbólumként, amit az orosz védelmi minisztérium is előszeretettel terjeszt hivatalos Instagram-oldalán.

Nyitókép: oroszbarát szerbek belgrádi szimpátiatüntetése – Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk