Sport

„Sokkoló viselkedés”: háborúpárti jellel a mezén állt a dobogóra egy orosz tornász ukrán vetélytársa mellé

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 13:53

Az Ukrajna ellen támadó orosz tankokon látható Z betűvel a mellkasán jelent meg. 

Etikai vizsgálatot indított a Nemzetközi Torna Szövetség Ivan Kuliak orosz tornász ellen, miután a húszéves sportoló az Ukrajna elleni orosz háború jelképévé vált „Z” betűvel a mellkasán állt fel a dobogóra egy ukrán tornász mellé, egy Dohában tartott versenyen. Kuliak harmadik helyezett lett a Világkupa versenyen, korlátban. A szám nyertese az ukrán Illia Kovtun lett.

Az orosz ábécében nem létezik Z betű, amit az Ukrajna ellen a Donyec térsége felől támadó keleti orosz harci járművekre festettek fel, és az inváziót pártoló jelképpé vált az ország lerohanása óta. 

A FIG egy közleményben megerősítette, hogy arra kérte az etikai szabályok betartását felügyelő független alapítványt, hogy indítsanak fegyelmi eljárást Kuliak ellen, a tornász „sokkoló viselkedése” miatt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen büntetést kaphat, de a Guardian információi szerint akár még a versenyzéstől is eltilthatják tette miatt.

A FIG egyébként az Ukrajna elleni háború miatt már korábban úgy döntött, hogy nem vehetnek részt orosz és fehérorosz versenyzők a szervezet versenyein.

Nyitókép: Ivan Kuliak a dohai verseny dobogóján, mezén a Z betűvel. Fotó: YouTube/Guardian

 

#Sport#orosz-ukrán háború#torna#oroszország#ukrajna#nemzetközi torna szövetség#fegyelmi eljárás#ivan kuliak

Címlapról ajánljuk