Gazdaság

Hogyan vághat vissza Moszkva a szankciók miatt?

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 13:01

Az oroszok „erős válaszlépésekkel” fenyegetőznek, de egyelőre kérdés, hogy meddig mennek el.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Egyesült Királyság is kemény szankciókat hozott, illetve „bénító” szankciók bevezetését helyezte kilátásba Oroszország ellen az Ukrajna elleni támadás miatt.

Az EU szankciói az MTI beszámolója szerint pénzügyi szektorra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki.

Boris Johnson azt ígérte, olyan jogszabályt terjesztenek elő, ami megbéníthatja az orosz gazdaságot, és több kulcsfontosságú oligarchát is érintenek, míg Washington közlése szerint elsősorban orosz bankok vagyonát fagyasztották be, és korlátozzák Oroszországot abban, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben üzleteljen, vagyis hogy a világgazdaság része lehessen.

A szankciókra válaszul a Kreml szóvivője közölte, hogy a nyugati országok szankciói csak kisebb gondokat fognak okozni az országnak, és azt is csak rövidtávon. Dmitrij Peszkov egyben bejelentette, hogy válaszlépéseket fognak tenni a szankciókra, de azt már nem árulta el, hogy milyen lépésekről van szó.

Az orosz külügyminisztérium még szerdán közölte, hogy „kétségtelenül erős válaszok” lesznek az Egyesült Államok által bevezetett szankciókra. Közlésük szerint mérlegelt válaszlépéseket tesznek „érzékeny” amerikai érdekeltségek ellen. Az orosz parlament felsőházának vezetője pedig a Fox Business beszámolója szerint annyit mondott, hogy a Nyugat „gyenge” pontjait célozzák meg. Részleteket azonban ő sem közölt.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Peszkov jelezte, hogy még elemezniük kell a lehetséges válaszlépéseket, de hozzátette, hogy 

kizárólag a saját érdekeinket tartjuk szem előtt.

Elzárják a gázcsapot?

Az egyik legfájóbb orosz lépés Európa ellen a földgázszállítás leállítása, vagy csökkenése, illetve a gáz árának emelése lenne. Dmitrij Medvegy egykori orosz elnök a Twitteren már be is jelentette, Európa jobban teszi, ha felkészül arra, hogy több mint a duplájára fog emelkedni a földgáz már amúgy is jelentősen megnövekedett ára.

Joe Biden amerikai elnök is figyelmeztette már az amerikaiakat, hogy növekedhetnek az energiaárak az ukrán konfliktus, valamint az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt. Az Európai Unió arra készül, hogy csökkentse függőségét az orosz földgáztól, a megújuló energiaforrások fejlesztésével, Németország pedig jelezte, hogy az orosz gáz nélkül is elvannak.

Szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy a földgázexportból jelentős bevételt szerző Moszkva elzárná az Európába irányuló gázcsapot.

Légtérzár

Brit repülésügyi szakemberek közben attól tartanak, hogy Oroszország ki fogja tiltani az Egyesült Királyságból induló, és oda tartó repülőgépeket a légteréből, válaszul arra, hogy a brit kormány kitiltotta az Aeroflot orosz légitársaságot az országból. Az orosz tiltás érzékenyen érintené azokat a légitársaságokat, akik a Távol-Kelet és az Egyesült Királyság között közlekedő járatokat üzemeltetnek – írta a Simple Flying című repülési szaklap.

Az orosz légtér esetleges lezárása a nyugati légitársaságoknak nagy költségemelkedéssel és hosszabb menetidővel járna Európa és Ázsia között. Ugyanakkor a légtér lezárásával Oroszország is jelentős bevételtől esne el.

Nyitókép: Yelena Afonina/TASS via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk