Külföld

„Putyin az agresszor” – újabb szankciókat jelentett be Joe Biden

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 20:27

Szerinte Putyin tetteiért egész Oroszország viseli majd a felelősséget.

Joe Biden amerikai elnök csütörtöki tájékoztatója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöké a teljes felelősség Ukrajna megtámadásáért. Azt mondta, emiatt Oroszországnak szembe kell néznie a következményekkel.

Putyin az agresszor. Putyin választotta a háborút, és most ő és országa is viselni fogja ennek következményeit

– mondta az Egyesült Államok elnöke, aki ezután újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben.

Ezeket úgy terveztük, hogy hosszú távon a lehető legnagyobb hatással legyenek Oroszországra, és a lehető legkisebbel az Egyesült Államokra és szövetségeseire 

– kezdte Joe Biden.

E szerint korlátozzák Oroszországot abban, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben üzleteljen, vagyis hogy a világgazdaság része lehessen. Szankciókkal sújtják az az orosz bankokat, amelyek együttesen mintegy 1000 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkeznek.

További négy nagybankot blokkolunk. Ez azt jelenti, hogy minden Egyesült Államokban lévő vagyonukat befagyasztjuk

– fejtette ki az elnök. Az érintett pénzintézetek között van egyébként Oroszország második legnagyobb bankja is. Joe Biden arról is beszélt, hogy további magánszemélyeket is tiltólistára tesznek. Ők mind olyanok, akik személyesen is hasznot húznak a konfliktusból.

Biden: Nem beszélek Putyinnal

Az amerikai elnök a tájékoztató végén azt is mondta, hogy nincs tervben, hogy tárgyaljon orosz kollégájával, akiről úgy vélte, hogy páriává fog válni a nemzetközi színtéren.

Putyin döntése, hogy teljesen indokolatlan háborút indít Ukrajna ellen, Oroszországot gyengébbé, a világ többi részét pedig erősebbé fogja tenni

– tette hozzá Biden. Az elnök úgy gondolja, Putyin Ukrajna elleni agressziója gazdaságilag és stratégiailag is sokba fog kerülni Oroszországnak. Azt is mondta, Vlagyimir Putyin elszakadt a világ többi részétől.

Sokkal nagyobb ambíciói vannak, mint Ukrajna. Valójában a Szovjetuniót akarja újjáéleszteni. Putyin ambíciói teljesen ellentétesek azzal, ahol a világ jelenleg tart

– mondta Biden, aki szerint, ha most nem lépnek fel vele szemben erélyesen, akkor az orosz elnök később még jobban felbátorodhat.

Joe Biden megerősítette, hogy amerikai katonák nem vesznek és nem is fognak részt venni a konfliktusban Oroszországgal, ugyanakkor az elnök beszéde után nem sokkal a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője azt közölte, hétezer amerikai katonát küldenek Európába. 

Nyitókép: Drew Angerer / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#joe biden#vlagyimir putyin#szankciók

Címlapról ajánljuk