Külföld

Honlapot hozott létre az ukrán belügy a megölt vagy fogságba esett orosz katonákról

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 13:59

A szaktárca tájékoztatása szerint a lépéssel az a céljuk, hogy a hozzátartozók azonosítani tudják szeretteiket. Oroszország hivatalosan eddig egyetlen elesett katonáról számolt be.

Honlapot hozott létre az ukrán belügyminisztérium, amelyen az elesett vagy fogságba került katonák képeit és hivatalos dokumentumait teszik közzé – szemlézte a Népszava az Ukrajinszka Pravda hírportál írását.

Vadim Deniszenko ukrán belügyi tanácsadó szerint a most létrehozott oldalon képeket és videofelvételeket tesznek közzé az orosz katonákról, hogy hozzátartozóik azonosíthassák őket. Ezen kívül személyazonosító okmányokról készült fotókat is közölnek.

A tanácsadó azt állítja, hogy Ukrajna emberségesen bánik a hadifoglyokkal, nem bántják őket, és orvosi ellátásban is részesülnek. Arról is beszélt, hogy tudomása szerint az orosz hatóságok elvették a katonáktól a telefonjaikat a háború előtt, így a hadifoglyok nem tudnak kapcsolatba lépni hozzátartozóikkal.

Oroszország eddig hivatalosan egy orosz halálos áldozatot ismert el azóta, hogy megtámadták Ukrajnát.

Nyitókép: Az ukrán fegyveres erők felvétele egy kiégett orosz katonai járműről Harkovban – Fotó: Ukrainian Armed Forces / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#hadifogoly#elesett katona

Címlapról ajánljuk