Külföld

2500-ra emelkedett a halottak száma a sokat szenvedett Mariupolban

rtl.hurtl.hu

2022. március 14. 8:50

Az orosz támadás kezdete óta legalább 2500 ember halt meg a dél-ukrajnai kikötővárosban.

A mariupoli városi tanács adatai szerint az ostrom kezdete óta legalább 2500 ember halt meg a dél-ukrajnai kikötővárosban – erősítette meg Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó hétfő reggel.

Aresztovics azzal vádolta Oroszországot, hogy megakadályozta a humanitárius segélyek eljuttatását a körülzárt városba.

Attól tartanak, hogy a városban teljesen elfogynak az élelmiszerkészletek. A Vöröskereszt szerint is vészesen fogy az idő a Mariupolban rekedtek megmentésére.

A február 24-i orosz támadás során a kezdetektől célpont volt Mariupol, mert a 440 ezer lakosú város stratégiai fontosságú az a szakadár „népköztársaságok és a 2014-ben annektált Krím közötti szárazföldi összeköttetés elérésében.  

A várost szinte az első perctől támadták az oroszok, válogatás nélkül lőttek mindent, lakónegyedeket, kórházakat. A heves támadások miatt megszűnt minden közműszolgáltatás, a városban nincs víz, áram, fűtés. Több mint egy hete ostromgyűrűt is vontak a város köré, megakadályozva a segélyszállítmányok bejutását. 

Az első tűzszünet is Mariupolhoz fűződik, a felek március 5-én megállapodtak, hogy nyitnak egy humanitárius folyosót, ahol a civileket kimenekíthetik a városból, de az oroszok és a velük harcoló szakadárok szinte azonnal megszegték a megállapodást, így az evakuációt le kellett állítani. Annyi az áldozat a városban, hogy a halottakat már tömegsírokba temetik.

A mariupoli pusztítás képekben:

Nyitókép: a szétlőtt gyerekkórház Mariupolban. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#civilek#áldozatok

Címlapról ajánljuk