Külföld

Hiába a tűzszünet, az oroszok lövik Mariupolt, leállították a civilek evakuálását

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 5. 10:39

Szombat délben megnyílt az evakuációs folyosó, de a tűzszüneti megállapodás ellenére nem álltak le a harcok, a lakosság nem tud elmenekülni.

Szombat dél körül megkezdődött volna a dél-ukrajnai Mariupol lakosságának evakuálása, de az előtte kötött tűzszüneti megállapodást nem tartják be az oroszok. Erről a város polgármestere, Szerhij Orlov beszélt a BBC-nek.

Az oroszok továbbra is bombáznak minket és tüzérséget használnak. Ez őrület!

– mondta Szerhij Orlov.

A BBC úgy tudja, hogy Zaporizzsja térségében, az evakuációs útvonal végpontján harcok dúlnak, és az ostromgyűrűbe volt várost továbbra is lövik az orosz egységek.

Mariupolban nincs tűzszünet, és az egész útvonalon sincs tűzszünet. A lakosság készen állna az evakuálásra, de az ágyúzás miatt nem tudnak elmenekülni

– közölte a város polgármestere, aki korábban azt mondta, hogy kilencezer ember hagyná el a várost. Ehhez ötven buszt is rendeltek, hogy akinek nincs autója, az is menekülhessen.

Öt óra alatt kellett volna evakuálni

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a harcoló felek szombat délelőtt megállapodtak, hogy az oroszok ideiglenesen felfüggesztik Volnovaha és Mariupol ostromát, amíg a civileket evakuálják a körbezárt városokból. A tűzszünet helyi idő szerint 9 és 16 óra és között lenne érvényben (magyar idő szerint reggel 8 és délután 3 óra), az evakuáció 11-kor kezdődött volna, azaz mindössze öt óra alatt kellett volna több ezer embert kimenekíteni az ostromlott városokból.

Mariupol városi tanács szerint azonban az oroszok nem tartják be maradéktalanul a megállapodást. A tanács Telegramon közzétett üzenetében azt írta, hogy harcok folynak Zaporizzsja térségében is, ahol a humanitárius folyosó véget ér. Az ukrán tisztviselők folyamatosan tárgyalnak az orosz féllel, hogy tartsák be az ideiglenes tűzszünetet a teljes evakuációs útvonal mentén.

Magyar idő szerint nem sokkal 12 óra előtt érkezett a hír, hogy mariupoli városvezetés le is fújta az evakuálást, erről hangosbeszélőkön tájékoztatták a lakosságot.

Volnovaha szinte teljesen lebombázott városából egyelőre nem érkezett hír.

A világ Mariupolra figyel

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ne éljen vissza a tűzszünettel.

Oroszország nem használhatja ki a humanitárius folyosót csapatai előretolására

– figyelmeztetett a politikus. Irina Verescsuk  elmondta, hogy kormánya ellenőrzi azokat az információkat, amelyek szerint az orosz csapatok a tűzszünetet kihasználva közelebb húzódnak az ukrán állásokhoz a kiürítési útvonalak mentén fekvő területeken.

Ezt a folyosót használjuk a civilek – nők és gyerekek – evakuálására, valamint arra, hogy humanitárius szállítmányokat juttassunk el a még ottmaradtaknak. Az egész világ figyel.

Verescsuk azt is megerősítette, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közvetített a tűzszünetről szóló tárgyalásokon, és a városokból kivezető evakuációs oszlopokat is a Vöröskereszt fogja vezetni a megállapodás szerinti útvonalak mentén.

Délután érkezett a hír, hogy szombaton már nagy valószínűséggel nem kezdődik meg Mariupol és Volnovaha polgári lakosainak kimenekítése.

A Híradó riportja:

 

Nyitókép: szétlőtt katonai radarok és autó Mariupolban 2022. február 24-én – Fotó: Szergej Gric/AP/MTI 

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#tűzszünet#evakuálás

Címlapról ajánljuk