Külföld

Tűzszünet két dél-ukrán városban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 5. 8:44

A harcoló felek megállapodtak, hogy az oroszok ideiglenesen felfüggesztik Volnovaha és Mariupol ostormát, amíg a civileket evakuálják a körbezárt városokból.

Oroszország és Ukrajna ideiglenes tűzszünetet kötött két blokád alá vont déli városban, hogy lehetővé tegyék a civilek evakuálását, írja a BBC. Ez az első ilyen jellegű tűzszünet azóta, hogy Oroszország múlt hét csütörtökre virradó éjjel lerohanta Ukrajnát.

Bár ez jó hír a Mariupolban és Volnovakhában élő, távozni kívánó civilek számára, az ideiglenes megállapodás csak erre a két városra vonatkozik. Eközben országszerte továbbra is hevesen támadják az orosz erők az ukrán városok civilek lakta területeit.

Az evakuálás helyi idő szerint 11-kor (magyar idő szerint 10 órakor) kezdődött a délkelet-ukrajnai Mariupol és az ugyancsak Donyeck megyében található, mintegy húszezres Volnovaha városában.

Öt órán át lesz nyitva a folyosó

Az evakuálást elősegítendő humanitárius folyosó nyílik a két városból. Az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint az orosz erők beszüntetik a harcokat, hogy a lakosság elhagyhassa a területet. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Moszkvára hivatkozva arról tudósított, hogy a mariupoli korridor 13 és 18 óra között áll nyitva.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt is bejelentette: Oroszország folytatja széles körű hadműveleteit Ukrajnában.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko szombat reggel már sürgette a humanitárius folyosó kialakítását, és Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben azt közölte, hogy a város kérlelhetetlen támadásokat kénytelen kiállni.

Célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, hogy a humanitárius folyosó megnyílhasson, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba

– mondta Mariupol első embere.

A hétvégén újra tárgyalnak

Mariupol és Volnovaha elfoglalása megkönnyítené az összeköttetést az Azovi-tenger partján a Krím felől előrenyomuló orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területek, valamint szakadárok által kezén lévő donyecki területek és az orosz határ között.

Humanitárius folyosók létesítéséről az ukrán és az orosz fél az ukrán-fehérorosz, majd a lengyel-fehérorosz határ közelében nemrég tartott tárgyalásokon egyezett meg. Korábban Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a korridorokat a legfontosabb kérdésnek nevezte.

A tárgyalásokon mindazonáltal nem sikerült megállapodni a harcok általános beszüntetéséről. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója pénteken azt mondta,  Ukrajna arra számít, hogy a hét végén meg lehet tartani a tárgyalások harmadik fordulóját.

Nyitókép: sportközpontból kialakított óvóhelyen várakozó emberek a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. február 27-én Fotó: Jevhen Maloletka/AP/MTI 

#Külföld#orosz-ukrán háború#volnovaha#mariupol#tűzszünet#humanitárius folyosó#evakuálás#lakosság#ukrajna

Címlapról ajánljuk