Külföld

Az oroszok ostromgyűrűt vontak Mariupol köré

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 5. 5:09

A blokád alá vont kelet-ukrajnai város polgármestere humanitárius folyosó létrehozására szólított fel, hogy a lakosok élelmiszerhez és gyógyszerhez juthassanak. 

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni, közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására

– mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko.

„Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba” – tette hozzá Mariupol első embere.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett, írja az MTI.

Csütörtökön Bojcsenko azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy ostromgyűrűt vonnak a város köré, lerombolják a hidakat és a vasútvonalakat, hogy a helyiek ne tudják elhagyni Mariupolt.

Szülővárosunk, félmillió ember otthona ötödik napja kérlelhetetlen támadás alatt áll

írta a Telegramon a polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására biztatva az ukrán erőket. Bojcsenko szerint a várost az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda, a szélsőjobboldali, ultranacionalista Azov Légió, a határőrség és a tengerészgyalogság védi.

Frissítés: megnyitják a humanitárius folyosót

Az Interfax orosz hírügynökség szombat délelőtti, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont Mariupolnál és Volnovahánál, írja az MTI. 

A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol és az ugyancsak Donyeck megyében található, mintegy húszezres Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Moszkvára hivatkozva arról tudósított, hogy a mariupoli korridor moszkvai idő szerint déli 12 és délután öt óra között áll nyitva.

Nyitókép: orosz támadásban megsebesült embereket látnak el Mariupolban, 2022. március 1-jén – Fotó: Jevhen Maloletka/AP/MTI 

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#ukrajna#ostrom

Címlapról ajánljuk