Külföld

Putyin: Moszkva készen áll a diplomáciai megoldásra

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 7:56

Ugyanakkor hozzátette, hogy Oroszország érdekei nem képezik alku tárgyát

Moszkva készen áll diplomáciai megoldást keresni az ukrán válságra – jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ünnepi videóüzenetben. Az orosz katonák tiszteletére tartott „apaország védelmezői” ünnepnapon közzétett nyilatkozatában az orosz államfő ugyanakkor hozzátette, hogy az ország érdekei nem képezik alku tárgyát.

Országunk mindig is nyitott volt a közvetlen és őszinte párbeszédre, és arra, hogy diplomáciai megoldást találjunk a bonyolult problémákra. Oroszország érdekei és állampolgáraink biztonsága azonban nem alku tárgya.


Üzenetében Putyin gratulált az ország férfiainak, és dicsérte az orosz hadsereg harci felkészültségét, közölve, hogy biztos benne, hogy meg fogják védeni az ország érdekeit. Az orosz elnök hozzátette, hogy továbbra is fejleszteni fogják a haderejüket a legmodernebb technológiák felhasználásával, mint a hiperszonikus hajtóművek, és a mesterséges intelligencia.

Putyin mindezt azután mondta, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta csütörtökre tervezett találkozóját az orosz külügyminiszterrel, mert szerinte Moszkva nem akar diplomáciai megoldást keresni az ukrán válságra. Blinken kijelentette:

Most, hogy látjuk, hogy megkezdődött az invázió, Oroszország pedig világossá tette, hogy teljes mértékben elutasítja a diplomáciai egyeztetést, nincs értelme a találkozónak.

Blinken ugyanakkor jelezte, hogy Washington továbbra is elkötelezett a diplomáciai egyeztetés iránt, „ha Moszkva hozzáállása változik”.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Sergei Guneyev\TASS via Getty Images

#Külföld#ukrán válság#vlagyimir putyin#diplomácia#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk