Külföld

Az amerikai külügyminiszter lemondta találkozóját orosz kollégájával

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 5:41

Antony Blinken azt mondta, nem hagyják Oroszországnak, hogy diplomáciát színleljen.

Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy lemondta orosz kollégájával csütörtökre tervezett találkozóját, miután Moszkva független államokként ismerte el a kelet-ukrajnai szeparatista területeket – derül ki a Reuters beszámolójából.

Antony Blinken közölte, hogy azzal a feltétellel találkozott volna Szergej Lavrovval, hogy Oroszország nem szállja meg Ukrajnát.

Most, hogy látjuk, hogy megkezdődött az invázió, Oroszország pedig világossá tette, hogy teljes mértékben elutasítja a diplomáciai egyeztetést, nincs értelme a találkozónak

– mondta újságírók előtt Blinken, miután Washingtonban találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy „ha Moszkva hozzáállása változik”, ő továbbra is elkötelezett a diplomáciai egyeztetés iránt, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy „elkerüljünk egy még rosszabb forgatókönyvet, egy teljes körű támadást Ukrajna egésze ellen, beleértve annak fővárosát”.

De azt nem hagyjuk Oroszországnak, hogy diplomáciát színleljen, miközben egyre gyorsabban menetel a konfliktus és a háború útján

– tette hozzá. Az amerikai külügyminiszter elárulta, hogy az Egyesült Államok egyeztetett szövetségeseivel az Európába tervezett találkozó lemondásáról, mielőtt arról levélben értesítette az orosz külügyminisztert.

Antony Blinken úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin hétfői beszéde, melyben az államfő az orosz lépéseket bejelentette, mélyen nyugtalanító, és megmutatta a világnak, hogy Putyin Oroszország alárendeltjeként tekint Ukrajnára. A külügyminiszter azt is kilátásba helyezte, hogy ha Oroszország folytatja az Ukrajna elleni agressziót, az Egyesült Államok és szövetségesei még súlyosabb szankciókat léptetnek életbe.

Kedden Joe Biden amerikai elnök inváziónak nevezte az orosz lépéseket.

Nyitókép: Alexandra Beier/Getty Images

#Külföld#ukrajna#oroszország#amerikai egyesült államok#antony blinken#szergej lavrov

Címlapról ajánljuk