Külföld

Joe Biden: Ez az invázió kezdete

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 22. 19:37

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kedden, magyar idő szerint este fél kilenckor beszédet mondott a Fehér Házban, reagálva az ukrán krízis eszkalálódására. Joe Biden a várakozásoknak megfelelően inváziónak nevezte Oroszország lépéseit, az orosz csapatmozgásokat, és újabb büntetőintézkedéseket jelentett be. A beszédet élőben közvetítették a Fehér Ház több közösségi médiás csatornáján is.

Az eredetileg tervezetthez képest másfél órás csúszással Joe Biden bejelentette, hogy határozottan elítéli Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni agresszív politikáját, inváziónak nevezte az orosz hadsereg mozgósítását és az Egyesült Államok elnökeként több szankcióról is határozott Oroszország ellen.

Hogy az Isten szerelmére gondolta Putyin, hogy joga van új, úgynevezett országokat kikiáltani olyan területeken, amelyek a szomszédjához tartoznak?

– fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint ez a lépés a nemzetközi jog durva megsértése, és a nemzetközi közösség határozott válaszlépését követeli.

Negyedórás beszédében Biden leszögezte, hogy a Putyin által elismert szakadár népköztársaságok területei Ukrajna részeit képezik, ezért az orosz invázió miatt az alábbi, szerdától életbe lépő szankciókat jelentette be, azzal, hogy ezek után továbbiak várhatók a helyzet alakulásától függően:

  • az USA blokkolni fogja az orosz Külkereskedelmi Bank (VEB) és az orosz katonai költségvetéshez kötődő bank tevékenységét (ez utóbbi a Promszvjazbank lehet),
  • elvágják Oroszországot a nyugati pénzügyi forrásoktól, az orosz kormány nem vehet fel kölcsönöket sem az USA-tól, sem Európától, az orosz államadósságot nem ütemezheti át, 
  • szankciókkal sújtják az orosz politikai és gazdasági felső vezetés tagjait és hozzátartozóikat,
  • Németországgal egyetértésben felfüggesztik az Északi Áramlat-2 gázvezeték engedélyezését.

Ezeken túlmenően Biden bejelentette, hogy 

  • az USA továbbra is minden lehetséges támogatást megad Ukrajnának az orosz agresszió ellen,
  • az USA minden NATO-beli szövetségesének támogatást nyújt a jelenlegi helyzetben, további katonai egységeket és felszerelést küldve a kelet-európai térségbe,
  • mivel Oroszország a korábbi ígérete ellenére a közös hadgyakorlat végén nem vonta ki csapatait Belaruszból, ezért az USA a NATO tagjaként további amerikai csapatokat és hadifelszerelést vezényel a balti országokba.

Ez utóbbiakkal kapcsolatban Biden leszögezte, hogy ezek teljesen védekező lépések az USA részéről:

Nem áll szándékunkban harcolni Oroszország ellen. Szeretnénk azonban félreérthetetlen üzenetet küldeni, hogy az Egyesült Államok – szövetségeseinkkel együtt – megvédi a NATO minden egyes centiméterét, és betartja a NATO-nak tett kötelezettségvállalásait.

Biden mindezek ellenére reményét fejezte ki, hogy továbbra is van még lehetőség a helyzet diplomáciai rendezésére, és hogy elkerülhető a legrosszabb forgatókönyv. Az Egyesült Államok elnöke beszéde végén azonnal távozott, nem válaszolt újságírói kérdésekre.

A hetek óta húzódó ukrán válság hétfőn éles fordulatot vett, amikor Vlagyimir Putyin este videóüzenetben jelentette be, hogy Moszkva elismeri az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok önállóságát. Az orosz elnök Ukrajnáról összességében azt mondta, hogy igazából sosem létezett, területe Oroszországhoz tartozik. Putyin felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy „biztosítsák a béke fenntartását” a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken.

Kedden az orosz parlament felsőháza jóváhagyta Putyin elnök indítványát, hogy az orosz hadsereg alakulatait a határokon kívül is bevethessék – ez lehetőséget ad egy átfogó orosz támadásra Ukrajna ellen. Az orosz elnök ezután sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a minszki megállapodások, amiket az ukrajnai rendezés alapjának tekintettek mostanáig, „nem léteznek többé”. Moszkva a donyecki és a luganszki népköztársaságokkal aláírt megállapodások alapján kész katonai segítséget nyújtani a szakadár ukrán területeknek, tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Nyitókép: White House/YouTube

#Külföld#ukrán válság#egyesült államok#ukrajna#oroszország#joe biden#vlagyimir putyin#szankciók#invázió

Címlapról ajánljuk