Rumos-diós szaloncukor recept: gyors és házi karácsonyi édesség sütés nélkül

rtl.hurtl.hu

2025. december 24. 6:30

Ha szenteste reggelén jössz rá, hogy kevés a szaloncukor, vagy egyszerűen szeretnél valami igazán házit a fára, még semmi sincs elveszve. Ez a rumos-diós szaloncukor pontosan az a recept, ami karácsony napján is belefér: nem kell sütni, az alapanyagok nagy része már ott lapul a kamrában, és pár óra alatt elkészül.

Hozzávalók (kb. 25–30 darabhoz)

A rumos-diós töltelékhez
  • 20 dkg darált dió
  • ½ citrom reszelt héja 
  • ½ narancs reszelt héja 
  • 2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
  • 3–4 evőkanál baracklekvár
A csokibevonathoz
  • 20–25 dkg jó minőségű étcsokoládé

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban keverd össze a darált diót a citrom- és narancshéjjal. Add hozzá a rumot és a baracklekvárt, majd alaposan gyúrd össze. A jó állag akkor van meg, ha könnyen formázható, de nem tapad.
  2. A masszából formázz kis ovális vagy henger alakú darabokat, klasszikus szaloncukor méretben. Tedd őket sütőpapírra, majd tedd hűtőbe 15 percre, hogy kissé megszilárduljanak.
  3. Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban, óvatosan, nehogy megégjen. A töltelékdarabokat villával mártsd a csokiba. Finoman kocogtasd le róluk a felesleget, és tedd vissza sütőpapírra. Ha időszűkében vagy, nem kötelező temperálni – így is tökéletes lesz karácsony estére.
  4. Tedd a szaloncukrokat hűvös helyre vagy hűtőbe, és 20–30 perc múlva már csomagolhatók is. Akár azonnal felkerülhetnek a fára, vagy egy szép dobozba ajándéknak.
Rumos-diós szaloncukor recept: gyors és házi karácsonyi édesség sütés nélkül
Házi rumos-diós szaloncukor – utolsó pillanatban is elkészíthető, mégis igazi ünnepi finomság

Last minute tippek szenteste reggelére

  • Ha nincs rum: narancslikőrrel vagy rumaromával is működik
  • Ha nincs baracklekvár: sűrű szilvalekvár is tökéletes
  • Ha kevés a csoki: a darabokat félig mártva is nagyon mutatós

Miért tökéletes december 24-én?

Mert gyors, mert nem igényel sütést, mert házi, és mert még az utolsó pillanatban is képes ünnepi hangulatot teremteni. Ez a rumos-diós szaloncukor igazi szentesti mentőöv – és garantáltan jobb érzés felakasztani a fára, mint bármely bolti változatot.

Fotók: Pexels

Ez is érdekelhet