Rumos-diós szaloncukor recept: gyors és házi karácsonyi édesség sütés nélkül
2025. december 24. 6:30
Ha szenteste reggelén jössz rá, hogy kevés a szaloncukor, vagy egyszerűen szeretnél valami igazán házit a fára, még semmi sincs elveszve. Ez a rumos-diós szaloncukor pontosan az a recept, ami karácsony napján is belefér: nem kell sütni, az alapanyagok nagy része már ott lapul a kamrában, és pár óra alatt elkészül.
Hozzávalók (kb. 25–30 darabhoz)
A rumos-diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- ½ citrom reszelt héja
- ½ narancs reszelt héja
- 2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
- 3–4 evőkanál baracklekvár
A csokibevonathoz
- 20–25 dkg jó minőségű étcsokoládé
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban keverd össze a darált diót a citrom- és narancshéjjal. Add hozzá a rumot és a baracklekvárt, majd alaposan gyúrd össze. A jó állag akkor van meg, ha könnyen formázható, de nem tapad.
- A masszából formázz kis ovális vagy henger alakú darabokat, klasszikus szaloncukor méretben. Tedd őket sütőpapírra, majd tedd hűtőbe 15 percre, hogy kissé megszilárduljanak.
- Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban, óvatosan, nehogy megégjen. A töltelékdarabokat villával mártsd a csokiba. Finoman kocogtasd le róluk a felesleget, és tedd vissza sütőpapírra. Ha időszűkében vagy, nem kötelező temperálni – így is tökéletes lesz karácsony estére.
- Tedd a szaloncukrokat hűvös helyre vagy hűtőbe, és 20–30 perc múlva már csomagolhatók is. Akár azonnal felkerülhetnek a fára, vagy egy szép dobozba ajándéknak.
Last minute tippek szenteste reggelére
- Ha nincs rum: narancslikőrrel vagy rumaromával is működik
- Ha nincs baracklekvár: sűrű szilvalekvár is tökéletes
- Ha kevés a csoki: a darabokat félig mártva is nagyon mutatós
Miért tökéletes december 24-én?
Mert gyors, mert nem igényel sütést, mert házi, és mert még az utolsó pillanatban is képes ünnepi hangulatot teremteni. Ez a rumos-diós szaloncukor igazi szentesti mentőöv – és garantáltan jobb érzés felakasztani a fára, mint bármely bolti változatot.
Fotók: Pexels
Ez is érdekelhet
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem